szerző:

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyik osztályvezetője az a másik rendőr, akit a Központi Nyomozó Főügyészség által korrupció gyanúja miatt őrizetbe vett Kalmár Tamás ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztályvezetője mellett – értesült a hvg.hu rendőri forrásokból.

Továbbra sem tudni többet arról a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség által közösen megtartott csütörtöki akcióról, amelynek során két rendőri vezetőt és két civilt vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. A hvg.hu úgy tudja, Kalmár Tamás, a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője mellett, a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik munkatársa, Hopka Lajos őrnagy, a Speciális Bűnszervezeti Csoportok Elleni Osztályának vezetője az egyik gyanúsított. Próbáltuk megkérdezni erről az NNI-t. Csécsi Soma szóvivő-helyettes érdeklődésünket azzal hárította el, hogy csak az általuk vizsgált ügyekben nyilatkozhatnak, ebben az eljárásban pedig az ügyészség az érintett.

Arról, hogy mi az összekötő kapocs a két hivatásos között, egyelőre nem ad tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség. A szervezet szóvivője, Fazekas Géza közleményében hangsúlyozta is, hogy egyelőre nem szolgálhat részletes információkkal arról, milyen korrupciós ügybe keveredtek az őrizetbe vettek. Jelenleg négyen vannak, a két rendőr mellett két civil, de információink alapján, további személyek ellen is eljárás indulhat.

©

Az utóbbi egy hónapban történt eljárások, amelyek rendőri vezetőkkel szemben indultak meg, példátlannak számítanak. Május 8-án, Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos rendőrfőkapitány három, a BRFK-n dolgozó rendőrt – a főkapitány rendészeti helyettesét, a Közlekedésrendészeti Főosztály és a Biztosítási Osztály irányítóját – mentett fel vezetői beosztásából. Közülük akadt, akit azonnal felfüggesztettek és rendelkezési állományba került, de - mint megírtuk -, volt olyan is, akit nem küldtek el, és jelenleg az ORFK-n teljesít szolgálatot. Beszámoltunk arról is, hogy a parancsnokok mellett két beosztott is érintettje lehet az ügynek, egyikük ráadásul a történtek előtt nem sokkal kapott munkájáért elismerést.

A rendőrök elleni eljárások sora állítólag azzal vette kezdetét, hogy kiderült, Jenson Button Forma 1-es pilóta autóját olyan járművel szállították, aminek rendszáma nem szerepel a rendőrség nyilvántartásában. Emiatt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egyedi azonosító jel meghamisításának gyanúja miatt vizsgálódik. A BRFK-n pedig egy mindenre kiterjedő átfogó ellenőrzést indítottak, amelynek során több, visszaélésgyanús ügy került a felszínre. Ezekkel kapcsolatban Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány feljelentést tett szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Mindezzel kapcsolatban korábban a Belügyminisztérium azt közölte, Pintér Sándor fenntartja az országgyűlési bizottsági meghallgatása után mondottakat. Eszerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés „szabálytalanságokat vélt felfedezni” a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek kivizsgálását az ügyészség végzi, a történtek miatt hivatásosokat függesztettek fel és helyeztek rendelkezési állományba.

Cs. B.