szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egyik osztályvezetője az a másik rendőr, akit a Központi Nyomozó Főügyészség által korrupció gyanúja miatt őrizetbe vett Kalmár Tamás ezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közrendvédelmi főosztályvezetője mellett – értesült a hvg.hu rendőri forrásokból.

Továbbra sem tudni többet arról a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség által közösen megtartott csütörtöki akcióról, amelynek során két rendőri vezetőt és két civilt vettek őrizetbe korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt. A hvg.hu úgy tudja, Kalmár Tamás, a BRFK Közrendvédelmi Főosztályának vezetője mellett, a Nemzeti Nyomozó Iroda egyik munkatársa, Hopka Lajos őrnagy, a Speciális Bűnszervezeti Csoportok Elleni Osztályának vezetője az egyik gyanúsított. Próbáltuk megkérdezni erről az NNI-t. Csécsi Soma szóvivő-helyettes érdeklődésünket azzal hárította el, hogy csak az általuk vizsgált ügyekben nyilatkozhatnak, ebben az eljárásban pedig az ügyészség az érintett.

Arról, hogy mi az összekötő kapocs a két hivatásos között, egyelőre nem ad tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség. A szervezet szóvivője, Fazekas Géza közleményében hangsúlyozta is, hogy egyelőre nem szolgálhat részletes információkkal arról, milyen korrupciós ügybe keveredtek az őrizetbe vettek. Jelenleg négyen vannak, a két rendőr mellett két civil, de információink alapján, további személyek ellen is eljárás indulhat.

©

Az utóbbi egy hónapban történt eljárások, amelyek rendőri vezetőkkel szemben indultak meg, példátlannak számítanak. Május 8-án, Pintér Sándor belügyminiszter és Hatala József országos rendőrfőkapitány három, a BRFK-n dolgozó rendőrt – a főkapitány rendészeti helyettesét, a Közlekedésrendészeti Főosztály és a Biztosítási Osztály irányítóját – mentett fel vezetői beosztásából. Közülük akadt, akit azonnal felfüggesztettek és rendelkezési állományba került, de - mint megírtuk -, volt olyan is, akit nem küldtek el, és jelenleg az ORFK-n teljesít szolgálatot. Beszámoltunk arról is, hogy a parancsnokok mellett két beosztott is érintettje lehet az ügynek, egyikük ráadásul a történtek előtt nem sokkal kapott munkájáért elismerést.

A rendőrök elleni eljárások sora állítólag azzal vette kezdetét, hogy kiderült, Jenson Button Forma 1-es pilóta autóját olyan járművel szállították, aminek rendszáma nem szerepel a rendőrség nyilvántartásában. Emiatt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egyedi azonosító jel meghamisításának gyanúja miatt vizsgálódik. A BRFK-n pedig egy mindenre kiterjedő átfogó ellenőrzést indítottak, amelynek során több, visszaélésgyanús ügy került a felszínre. Ezekkel kapcsolatban Tóth Tamás budapesti rendőrfőkapitány feljelentést tett szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Mindezzel kapcsolatban korábban a Belügyminisztérium azt közölte, Pintér Sándor fenntartja az országgyűlési bizottsági meghallgatása után mondottakat. Eszerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés „szabálytalanságokat vélt felfedezni” a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek kivizsgálását az ügyészség végzi, a történtek miatt hivatásosokat függesztettek fel és helyeztek rendelkezési állományba.

Cs. B.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Állást kapott a Button miatt lebukott rendőri vezető a felettes szervnél?

Legalább egy rendőri vezető máris új állást kapott a testületen belül azok közül, akiket visszaélések gyanújával mentettek fel vezetői beosztásukból május 8-án. Mint megírtuk, az érintettek lebukását a Jenson Button Formula 1-es autóját szállító trailer koccanása okozhatta. Hogy az újrafoglalkoztatás miként történhetett, arról sem a rendőrségtől, sem a Belügyminisztériumtól nem kaptunk tájékoztatást.

MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

hvg.hu Itthon

Jenson Button miatt buktak meg a BRFK felmentett vezetői?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

Csikász Brigitta Itthon

Bilincsben vittek el egy főrendőrt

Korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség vezető beosztású rendőrökkel és civilekkel szemben. A hvg.hu úgy tudja, az egyik gyanúsított a Budapesti Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. A rendőrség egyelőre nem adott tájékoztatást a példátlan ügyben.