szerző:
MTI

A nemzetiségi választás szabályain változtatna az NVB.

Megfontolandó, hogy ne a népszámlálás adataihoz kössék, mely településeken lehet nemzetiségi választást tartani – mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke szerdán, amikor beszámolt a tavalyi nemzetiségi választás tapasztalatairól az Országgyűlés nemzetiségi bizottságában.

Elmondta, a települési nemzetiségi önkormányzati választást akkor kell kitűznie az NVB-nek, ha a településen élő nemzetiségiek száma a 2011-es népszámlás adatai szerint elérte a 25-öt. Volt azonban 50 olyan település, ahol legalább 25-en szerepeltek egy adott nemzetiség névjegyzékében, azonban a népszámlálási adatok alapján nem tűzhették ki a települési nemzetiségi képviselő-választást. Ezzel szemben 569, a bizottság által kitűzött települési választást azért nem tudtak megtartani, mert nem volt a megválasztható képviselők száma szerinti (három vagy négy) jelölt.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke – akit szintén szerdán hallgatott meg a bizottság – is azon a véleményen volt, hogy a regisztráció közelebb áll a nemzetiségiek valós létszámához, mint a 2011-es népszámlálási adatok.