szerző:
hvg.hu

Az állam- és jogtudományi karok dékánjai közös állásfoglalásban tiltakoztak az ellen, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre vigyék az államtudományi képzést.

A Miskolci Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és az ELTE  állam- és jogtudományi karainak dékánjai közös állásfoglalásban tiltakoztak az ellen, hogy az osztatlan államtudományi képzést ezentúl kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lehetne tartani.

A dékánok arra hívják fel a figyelmet, hogy a döntés súlyosan érinti a jogászképzést és a jogtudományi karokat is, ráadásul a törvényjavaslatot sem a Magyar Rektori Konferenciával, sem az érintett egyetemekkel, sem a Magyar Tudományos Akadémiával nem egyeztették, holott a javaslat érinti a tudományterületi besorolást is, ami az MTA hatásköre.

"A Dékáni Kollégium az előterjesztést ebben a formájában elfogadhatatlannak tartja és ezért annak visszavonását kéri" - írják. A dékánok azzal érvelnek, hogy a jogászképzésnek is szerves része az államtudományi képzés, a kettőt pedig nem lehet egymástól elválasztani, ezért megalapozatlan és elutasítandó, hogy az államtudományi és közigazgatási szakokat kizárólagosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen oktassák, ráadásul a képzéshez az infrastruktúra és a személyi feltételek a állam- és jogtudományi karokon adottak.

Korinek László akadémikus véleményét itt olvashatja el a témában!