szerző:
hvg.hu

Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint a fenntartó és a menedzsment hibájából fulladt kudarcba a Nyugat-magyarországi Egyetem integrációja. A soproni székhelyű egyetem egy ideje súlyos működései problémákkal küzdött, volt, hogy nem tudták időben kifizteni az alkalmazottakat. Az államtitkár szerint, ha előbb vezetik be a kancellári rendszert, elkerülhető lett volna egyes egyetemek eladósodása.

A folyamatos csődhelyzet és a sikertelen integráció miatt van szükség a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) feldarabolására – írja az Index. A NYME szétszedése azért is érdekes, mert a súlyos működési problémákkal küzdő egyetem a lap információ szerint tavaly 1,5 milliárd forintot kapott az államtól. A pénz az adósságok rendezésére kellett és arra, hogy az intézmény egyáltalán működni tudjon. Ezt Palkovics László felsőoktatási államtitkár mondta el egy interjúban. Volt olyan időszak, amikor a soproni székhelyű  NYME nem tudta kifizetni időben az alkalmazottait.

Az államtitkár szerint az NYME létrehozása, azaz a soproni, mosonmagyaróvári, szombathelyi, zalaegerszegi, győri karok öszevonása, anno jó tölet volt, de a fenntartó és a menedzsment hibájából nem sikerült megvalósítani az integrációt. Palkovics azt is elmondta, hogy az egyetemek a rossz gazdálkodás miatt termeltek adósságot és úgy véli, elkerülhető lett volna a kialakult helyzet, ha előbb vezetik be a kancellári rendszert.

Idén az NYME további 500 milliót kapott, ami a  szombathelyi gépészmérnök képzés infrastruktúrájának fejlesztésére ment el, így ez a befektetés nem volt kidobott pénz Palkovics szerint. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) javaslata szerint szombathelyi Savaria Egyetemi Központ önálló egyetemmé alakulna. A Savaria és a mosonmagaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Kar állítólag már tavaly is  jelezte, hogy a működési porblémák miatt ki akar válni az NYME-ből.

Szombathelyen jelenleg három kar működik: a Bölcsészettudományi, a Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi, valamint a Természettudományi Kar, de az államtitkárság a jövőben azt  is megfontolja, hogy szükség van-e a három karra, illetve javasolni fogják, hogy az informatikai és műszaki képzéseket erőltesse az intézmény.

Palkovics László  felsőoktatási államtitkár csütörtökön jelentette be, hogy több egyetem és főiskola szétdarabolására vagy összevonására lesz szükség, mert ezek mostani formájukban fenntarthatatlanok. Az Emmi javaslata szerint a Nyugat-magyarországi Egyetem feldarabolása mellett a Szolnoki Főiskolát a Kecskeméti Főiskolához, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát Egerhez csatolnák.

Felmerült az is, hogy a Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara, Kertészettudományi Kara és Tájépítészeti Kara esetleg a Szent István Egyetembe integrálódjon. A végső szót a felsőoktatás szerkezeti átalakításáról augusztus végén mondják majd ki, a minisztérium addig vár javaslatokat az egyetemektől.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!