szerző:
hvg.hu

Bíróságon támadták meg a Városliget beépítéséről és a 2024-es budapesti olimpia megrendezéséről szóló népszavazási kérdéseket, amelyeket a választási bizottság decemberben jóváhagyott. Ha a bíróság átengedi a kérdést, január végén indulhat Karácsony Gergelyék aláírásgyűjtése.

Bár a fővárosi választási bizottság december közepén zöld utat adott neki, mégsem indulhat az aláírásgyűjtés az olimpiai és a Városliget beépítésével kapcsolatos népszavazásért, mert valaki bíróságon megtámadta a határozatot – adta hírül az Index.

A bíróságnak heteken belül határoznia kell a kérdésben. Ha rábólint a választási bizottság döntésére, január végén kezdődhet az aláírások gyűjtése.

A Városliget sorsáról Karácsony Gergely XIV. kerületi polgármester kezdeményezett népszavazást, a 2024-es budapesti olimpia témájáról pedig Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

©

A két kezdeményező együttműködési megállapodást kötött, ami arról szól, hogy közösen kampányolnak, gyűjtenek aláírást és közösen viselik a költségeket. Karácsonyék igyekeztek az összes ellenzéki pártot az ügy mellé állítani. A kampány a "Hajrá, Budapest" jelszóval fut majd, a cél 140 ezer aláírás összegyűjtése.

A két kérdés a következőképpen hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!