szerző:
hvg.hu

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idén 18 milliárd forint támogatást biztosít a főváros számára a BKK működtetésére, ám ez 6 milliárddal kevesebb, mint korábban. A minisztérium szerint nem maradtak adósak a BKK felé, bár Tarlós István főpolgármester szerint az állam nem adott egy forintot sem az agglomerációs közlekedéshez a tavalyi évben.

Az állam nem maradt adósa a Budapesti Közlekedési Központnak – állítja a Világgazdaságnak az NFM. Tavaly összesen 24 milliárd forintos támogatást biztosított az állam a főváros számára, ami 2016-ra 6 milliárddal kevesebb lesz, ez vitát robbantott ki a kormány és a főpolgármester között. Az állam a MÁV-Start és a Volán járatainak elővárosi vonalain is biztosítja a BKK bérlettel rendelkezők számára a vonatok használatát, a bérletbevételek viszont többségében a BKK-hoz kerülnek, ez 3-4 milliárd forintos bevételkiesést jelent a társaságok számára, amit szintén az állam vállal át – tette hozzá tájékoztatásához a minisztérium.

A BKK és az NFM között egy megállapodás szabályozza, hogy az állam hozzájárul az elővárosi közlekedés finanszírozásához, ráadásul nagyobb arányban, mint amennyi állami feladat lenne – mutatott rá a tárca. Ezt a szerződést mondaná fel a BKK, múlt héten küldték meg 15 napos felszólításukat az NFM felé, hogy rendezzék elmaradásaikat a társaság felé – legalábbis ezt mondta Tarlós István főpolgármester. Az NFM szerint az eredetileg 2022-ig érvényes szerződés nem mondható fel hagyományosan, ráadásul a BKK megállapodásban vállalta a HÉV és az agglomerációs buszjáratok korábbi színvonalon való fenntartását, viszont az állam számára nincs meghatározva az erre nyújtott támogatás kötelező mértéke. A keretet a Budapest 21 megállapodás adja, abban viszont azt rögzítették a felek, hogy a működtetést a budapesti közlekedési finanszírozási rendszer fedezi.

Az NFM szerint minden érvényben lévő szerződéses kötelezettségüknek eleget tettek, bár – mint fentebb írtuk – nincs rögzítve, hogy ez évente pontosan mekkora támogatást jelent. A tárca nyitott lenne a fővárossal való tárgyalásra, azonban ehhez Seszták Miklósnak a kormány felhatalmazása kell, hogy leülhessen Tarlós Istvánnal.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!