szerző:
hvg.hu

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tiltakozásához folyamatosan csatlakoznak más intézmények, hogy változást érjenek el a közoktatásban. Szerdán a zuglói Teleki Blanka Gimnázium tanárai is csatlakoztak, valamint kiállnak az egészségügyi dolgozók mellett is.

A budapesti Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete egyhangúlag elfogadta azt a 16 pontot tartalmazó tiltakozó közleményt, amellyel csatlakozni kívánnak a miskolci Herman Ottó Gimnázium kiállásához. Az iskolához fokozatosan csatlakoznak az intézmények, tanárok és szülők, sőt egy dunántúli Klik-vezető is – bár neve vállalása nélkül – szintén támogatja a hermanosok tiltakozását.

A Teleki nevelőtestülete szerint az oktatás-nevelés minden érintettje "Emberi Erőforrás", melyet a jelenlegi oktatáspolitika fizikailag-idegileg és anyagilag kizsigereli, ezért állnak ki a Herman mellett és tiltakoznak az oktatási rendszer "diktatórikus és egész pályás letámadása ellen". 16 pontjukban kifejtik, hogy minden változtatást fokozatos és felmenő rendszerben szeretnének elérni, a korábbi tiltakozások is a gyakori változtatásokat kifogásolták, például egyes tárgyak érettségi követelményeit úgy változtatták meg, hogy azt sok tanuló már nem tanulja a tantervében, így hátránnyal indulhat az érettségin.

Kiállnak az óraszámcsökkentés mellett, hogy se a tanár, se a diák ne legyen túlterhelve, egyben a Nemzeti alaptanterv modernizálását és a lexikális tudásanyag csökkentését, ezzel is visszaadva a gyerekeknek a gyerekkort. Az állami tankönyvrendszer kritikájaként szeretnék ismét elérni a szabad tankönyvválasztást. Támogatják a hátrányos helyzetű tanulók megsegítését és ösztönzését.

A mindennapos testnevelés ellen nem tiltakoznak, azonban elvárják, hogy a kormány biztosítsa minden iskola számára a testnevelés feltételeit, valamint összességében is elvárják az oktatás finanszírozásának európai átlagra emelését.

Követelik az iskolai gazdasági autonómiát és a Klik megszüntetését, valamint azt, hogy a tanári minősítési rendszert és a tanfelügyeleti ellenőrzés során vegyék figyelembe az oktató-nevelő munka alkotó jellegét és módosítson a rendszeren a kormányzat. Emellett szeretnék elérni, hogy a pedagógus-bértábla ismét a minimálbérhez igazodva emelkedjen, hogy a tanári fizetés "az értelmiségi léthez szükséges szintre" emelkedjen, egyben a túlóradíjak visszaállítását.

Közleményükhöz hozzátették, hogy szolidárisak az egészségügyben dolgozókkal, egyben követelik az ő munkájuk, hivatásuk anyagi-erkölcsi megbecsülését is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!