szerző:
hvg.hu

Összesen negyvenmillió forintot fizettek a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért a Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményei Fazekas Sándor miniszter barátja cégének – írja a Bors. A Szolnok megyei társaság a jelek szerint nagyon sokat tud a kazahsztáni talajművelésről, az ottani olajtartalmú növényekről és a kazah marhákról is.

Nagyon jól járt a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. azzal, hogy a keleti nyitás jegyében az Orbán-kormány 2012-ben gazdasági együttműködést kezdett Kazahsztánnal. Sorra rendeltek meg ugyanis a cégtől Kazahsztánról szóló tanulmányokat több tízmillió forintért – derült ki azokból az adatokból, amelyeket az MSZP-s Mesterházy Attila kért ki a földművelésügyi minisztériumtól.

A tárca egyik háttérintézménye először 2014 szeptemberében rendelt meg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től tanulmányt Az agrárlo­gisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban címmel. Ez 13 nap alatt kézült el, bruttó 7,9 millió forintért. Másfél hét múlva a kazah juhtenyésztésről is rendelt egy dolgozatot a Haszonállat-génmegőrzési Központ nyolcmillióért – olvasható a cikkben.

Ezután 2015-ben további tanulmányokat kért a cégtől három másik háttérintézmény. Nyolcmillióért írtak a kazah talajművelésről, de ugyanennyibe került a kazah olajtartalmú növényeket termesztéséről szóló írás. A Húsmarha Kazahsztánban című dolgozat szintén nyolcmillió forintba került.

Fazekas Sándor báránnyal
©

Ugyanakkor a mezőgazdasági gépgyártás kazah vonatkozásairól szóló írás már csak háromszáz­ezer forintba került. Igaz, ebben nem is vett részt a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. – írja a lap.

A cégjegyzék szerint a TM Zrt. vezető tisztségviselője Horváth László, aki az első Orbán-kormány idején privatizált vállalat többségi tulajdonosa.

Horváth László milliárdos üzletember, kiterjedt cégcsoportja, kapcsolatai vannak, 22 éve ápol jó barátságot Fazekas Sándor agrárminiszterrel. Fazekas elnöke a Kunszövetségnek, amely Tiszteletbeli Nagykunkapitánnyá választotta Horváthot – aki mellesleg Ka­zahsztán tiszteletbeli konzulja is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!