szerző:
hvg.hu

Igazi sztárparádénak lehettek szemtanúi Ferihegyen azok, akik szeretik a különleges katonai gépeket.

A következő napokban mintegy 2700 holland katona kezd hadgyakorlatba a Magyar Honvédség bakonyi kiképző terepén, ahol éles lőgyakorlatot és tüzérségi lövészetet is tartanak. A Várpalota Challenge 2016 fedőnevű hadgyakorlatra Ferihegyen keresztül érkezik a személyi állomány és a technika egy része – közölte a Budapest Airport a Facebookon, ahol a szállító repülőgépeket is bemutatta.

Az első holland egységek a belga légierő Airbus A321-esével érkeztek a bakonyi hadgyakorlatra. Ez a gép egyenletes világosszürke festést kapott és alig egy órát maradt Ferihegyen.

©

A holland légierő két KDC-10-30 típusú gépet üzemeltet, ezek Eindhovenben települnek a 334. számú ezrednél. Az 1976-ban gyártott gép korábban a Martinair, a Garuda és Philippine Airlines színeiben is repült, de később a holland légierő megvásárolta és a McDonnell Douglas gyárban átalakíttatta szállító és légi utántöltőgéppé.

©

A hollandok Lockheed C-130-H típusú gépének gázturbinái is feldübörögtek Ferihegyen, ami az egész repülőtéren nagy figyelmet keltett. A C-130-as egyszerre 20 tonna hasznos terhet vehet a fedélzetére, amivel 3800 kilométerre tud elrepülni.

©