szerző:
hvg.hu

Magyarország kezdeményezte Pest megye önálló régióvá válását az Európai Bizottságnál – ezt a megyei közgyűlés pénteki ülése előtt jelentették be Budapesten.

A megyei önkormányzati hivatal dísztermében tartott eseményen a "Pest régió" térképét aláírta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára, Turóczy László, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára és Szabó István, a Pest megyei közgyűlés fideszes elnöke.

Turóczy László elmondta, hogy a minisztérium és a KSH előkészítette azt a beadványt, amelyben Magyarország kezdeményezi az Európai Bizottságnál és az Európai Unió statisztikai hivatalánál a közép-magyarországi régió kettéválasztását. A dokumentumot csütörtökön formálisan is eljuttatták hozzájuk.

Vitályos Eszter emlékeztetett: a Magyar Közlönyben a múlt év végén jelent meg a kormányhatározat arról, hogy a kormány egyetért a közép-magyarországi régió kettéválasztásával Budapest és Pest megye közös közigazgatási határa mentén 2018-tól. Ennek az a célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2020 után – magyarázta az államtitkár.

Vitályos Eszter szerint "a főváros a szétválással nem jár rosszul, hiszen sem most, sem később nem fog kevesebb uniós forráshoz jutni az önálló Pest megye miatt - olvasható a kormány.hu-n.