szerző:
hvg.hu

"Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!" A Corvinus Egyetem előkészítőjeként működő Studium Generale trigonometria-feladatsorába díszítő elemként került két régi rasszista a vicc. Az intézmény belső vizsgálatot rendelt el.

"Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? Jó reggelt, szomszéd!"

"Hogy szólítják az öltönyös cigányt? Kérem, a vádlott álljon fel!"

A két régi cigányvicc bekerült a Budapest Corvinus Egyetem előkészítőjeként működő Studium Generale emelt színtű trigonometria-feladatsorába. A viccnek nem volt semmi funkciója, szórakoztató elemként szerepelt a matekfeladatok között – adta hírül a keddi Népszabadság. A viccek az intézmény fejlécével ellátott papíron szerepelnek.

A lapnak az előkészítő egyik résztvevője küldte el a feladatsorról készült fotót. A Studium Generalénál megdöbbenve értesültek az esetről, az intézmény munkatársa azt mondta, a teljes vezetőség síelni ment, ezért csak később tudnak reagálni a hírre.

Hétfő reggel a Studium Generale diákszervezet a Facebookon üzent vissza a lap újságírójának, mint írták, megdöbbenve olvasták a hírt. A viccek szöges ellentétben állnak az általuk képviselt értékekkel, hiszen "a társadalmi felelősségvállalás jegyében küzdünk nap mint nap az esélyegyenlőségért teljes egészében ingyenes oktatásunkkal, kurzusainkkal" – olvasható a válaszban.

Hozzátették, az ügyben belső vizsgálatot rendeltek el, annak lezártáig nem tudnak teljes körű tájékoztatást adni arról, hogy kerültek a rasszista viccek a feladatsorba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!