szerző:
hvg.hu

Újabb kisvasút épülne Fejér megyében, ez Etyeket kötné össze Bicskével, de idővel összekapcsolódna a felcsúti vonallal – írja az Origo.

A projektirányító bizottság egyhangúlag támogatta az etyeki kisvasút megépítését, amelyet össze lehet kötni a már meglévő felcsúti kisvasúttal – írja az Origo.

A kérdésről a a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF), a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ (KKK), a Magyar Államvasutak (MÁV), a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) az érintett településekkel, illetve Tessely Zoltánnal, Etyek, a Szent László- és a Váli-völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossal, a körzet fideszes országgyűlési képviselőjével közösen döntöttek.

Az Origo úgy tudja, a bizottságban mindenki támogatta az etyeki kisvasút megépítését, amely Etyekről Bicskére vezetne, ahol újabb sínpárok lefektetésével később össze lehetne kötni a közeli felcsúti kisvasúttal. A tervező SpeciálTerv szerint az etyeki kisvasút évi 28,6 millió forint veszteséget termel majd.

A támogatott nyomvonal nettó 7,948 milliárd forintba kerülne Etyekről Bicskéig, de további költséget jelent majd a felcsúti kisvasút Bicskéig elvezetése, hogy ott a két vonal összekapcsolódjon. A Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia és a hozzá kapcsolódó intézményi kör által EU-s támogatással épített Alcsútdoboz és Felcsút közötti kisvasút meghosszabbítása tehát már állami beruházásban létesülne 1,015 milliárd forintért, ahogy a Bicske és Etyek közötti kisvasút is. A két új szakasz együtt 9 milliárd forintba kerülne a tanulmány szerint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!