szerző:
hvg.hu

Putyin, török merénylet és egyéb történések a Kormányinfón. A V4-ek második védvonal javaslata nem áll szemben a merkeli elképzelésekkel. Bármikor elkezdődhet a román határ kerítésének építése, de lehet, keleten is épül kerítés. Lázár szerit a szakszervezetek felelőtlenek. Kiderült, a Kliknek 17 milliárdnyi kifizetetlen számlája van, Lázár önkritikát is gyakorol. Érkezhetnek orosz szállítóhelikopterek. Indulhat a Csepreghy Nándor-féle közalkalmazotti leépítés, a bürokráciacsökkentés. Azt is megmondja, mi a magyar közoktatás fő problémája. Egy újságíró szerint Lázárnak van szépérzéke. Mi Habony fontosságáról kérdeztük. De esett szó Magyar Bálintról is.

Kovács Zoltán kezdte a 40. Kormányinfót, majd átadta a szót Lázár Jánosnak. A kormány nevében kifejezte együttérzését a tegnap esti török bombamerényletben elhunytakért, és elítélte a terrort, amely Európán belül és kívül is hétköznapi fenyegetés ma már.

A tegnapi Orbán–Putyin-találkozó

A vezetők áttekintették a közös ügyeket, az orosz–magyar viszony kiemelkedően fontos. Két részből állt a találkozó, először egy megbeszélésen áttekintették a gazdasági-politikai ügyeket, ezt szélesebb körben folytatták, majd sajtótájékoztatót tartottak. A magyar cél a stabil együttműködés, "mindenkivel tárgyalni szeretnénk", mondja Lázár. Oroszország nélkül nem rendezhetőek a világ ügyei, az együttműködésre mindenkinek szüksége van. Az EU versenyképességének növeléséhez kell az orosz energia. Áttekintették "a nagy ügyeket", Putyin elnök bejelentette, megerősíti elkötelezetségét a Paks 2.-bővítés mellett, ezt örömmel nyugtázta a kormány. Áttekintették az eddig történteket, Oroszország kész megépíteni a blokkokat. Rendelkezésre áll a teljes fedezet, 10 milliárd euró, amelyet Oroszország az "évszázad üzleteként" említhető kamattal ad. A magyar–orosz kereskedelem volumene nő, az ország stabil és együttműködő partnere akar lenni Moszkvának.

Lázár végig részt vett a tárgyalásokon, Putyin kifejezetten érdeklődött az európai menekültügyi vitákról. A visegrádi négyek (V4) ülése után az Európai Tanács ma, csütörtökön tárgyal a Brexitről, illetve a menekülthullámról. Nem akarunk új törésvonalat Európában, egységet akarunk, a V4-et nem szabad szembeállítani a Merkel-féle politikával, mondja Lázár. Elsősorban Törökországnak kell segíteni a menekültek elhelyezésében, Szíriában pedig törekedni kell a rendezésre. Ha ez nem valósulhat meg gyorsan, akkor fel kell készülni a menekültek további érkezésére (ezt amúgy Szijjártó Péter már tavaly megmondta). Lázár szerint igazságtalanságok vannak: Németország 500 eurót ad a menekülteknek havonta "munka nélkül", ez csábítja az embereket, akik sokkal rosszabb körülmények közt élnek. A határvédelmet meg kell erősíteni Görögországnál, erre törekedni kell. A V4 szerint nem vagy Görögország, vagy Macedónia–Bulgária védelmi vonal kell, hanem egyszerűen fel kell készülni egy második vonalra, mert erre lehet, hogy szükség lesz. A balkáni országokat segíteni kell, káosz alakulhat ott ki, ha magukra hagyjuk őket. A V4-elképzelése "kiegészítő jellegű".

A kötelező kvótákról is beszél Lázár, ezt továbbra is elutasítja a V4. Fontos a mai tárgyalás Brüsszelben, 40 kormányinfóval ezelőtt kezdődött a menekültválság, és azóta alig tudott az EU valamit tenni. "Jó volna, ha történne komoly és érdemi döntés", mondja Lázár, szerinte az Európai Bizottság (EB) maga a probléma lassan a kérdésben, nem a megoldás.

Készen áll a kormány a román határon is kerítést emelni, a meglévő kerítés védelmét pedig meg kell erősíteni, mert újabb bevándorlási krízis fenyeget. A magyar kerítés a megoldás, ez nem ideális, de szükséges megoldás, az EB totojázásának köszönhetjük.

Pedagógusok

Pedagógusok: a kormány elkötelezett a tárgyalások mellett, az érintettek ne mondjanak le a Köznevelési Kerekasztalban való részvételről, vegyenek részt. Csak tárgyalással és tárgyalóasztal mellett lehet megoldást találni. A szakszervezetek mindig is ezért küzdöttek, hogy tárgyaljanak, Gallóné 2009-ben teoretikusan kizárt egy sztrájklehetőséget, ezt idézi vissza Lázár. "Az érzelmeket, felháborodást megértem" mondja a kétgyermekes apa Lázár, aki naponta látja a kihívásokat. Lázár szerint tárgyalni és megegyezni kell. Ne zsarolják a kormányzatot gyerekekkel a szakszervezetek. Konszenzus volt, hogy a gyerekeket nem vonjuk be a politikai csatározásokba.

A sztrájk és a tüntetés fontos eszköz, de a megoldás a tárgyalóasztalnál születik meg. Lázár nem szeretné elmondani, de elmondja, hogy a baloldali politikusok is rátelepednek a tüntetésekre, és ezt a szervezők általában nem szeretik. Nyitott kapukat döngetnek a pedagógusok, Lázár áttér a béremelésre. Nincs lehetőség újabb 18-20 százalékos béremelésre, mondja Lázár, másokat is segíteni kell. A mostani bérkövetelésekre nincs pénz. A további követelésekről tárgyalni kell.

"A Klik nem egy hibátlan szervezet", mondja Lázár, de az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen, ez nem vita tárgya. Az sem, hogy a tankönyvek ingyenesek maradnak. A tankönyvlobbi se használja fel a gyerekeket, "számukra nem tudunk engedményeket adni".  

Az oktatás és az önkormányzatiság egyébként össze is függ. A településekre nem lehet rábízni az egészségügyet, oktatást, konszolidációra volt szükség. Ezért ez a modell megbukott. Az oktatási rendszer problémáinak gyökere volt az önkormányzati fenntartás, ezért ezt meg kellett szüntetni.

Lázár rátér a korábbi kérdésekre adandó válaszokra.

Ahol 10 gépjármű vagy annál több autót befogadó parkoló épül, oda zöldterületet is kell létesíteni. Az elektromosautó-töltőállomások kiépítésénél is lesznek környezetvédelmi előírások, ezeket elkezdik kiépíteni. 100 parkolóból 2-höz kell töltőállomással ellátottat létesíteni a rendelet szerint.

A Klik 17 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görget maga előtt.

Most következnek a kérdések.

Orbán moszkvai útjáról jön az első. Tervezi-e a kormány már az idén lehívni a hitelkeret lehívását, igen, az év közepén ez megeshet, mondja Lázár. Orosz helikopterek érkeznek-e? Volt-e szó fegyvereladásról? Lázár: érvényben vannak az Oroszországot sújtó szankciók, ez adottság. Orbán szerint ezt érdemben kéne nyáron felülvizsgálni, kellenek-e még. Ezért fegyvereket nem lehet vásárolni, de a magyar honvédségben használt orosz technika állagmegóvására van mód. A szállítóhelikopterek állagmegóvása elemi érdek, mondja Lázár kicsit sejtelmesen.

Beszél Lázár az állítólagos Seszták-konfliktusról, amely energetikai koncepciós konfliktust sejt, Lázár szerint ez álvita, Lázár mandátuma a paksi előkészítésre szól, hogy utána mi lesz, nem tudni. Spekulációk vannak, ki felügyeljen valamit, ami még nincs is állami kézben.

Baán–Habony-esküvő? Lázár nem tudja, hogy ez megtörtént-e. "Nem követem mások magánéleti viszonyait". De nyugtalanítja a Szépművészeti történet. Ez az ország stratégiai intézménye, és bár Baán nagyra becsüli, úgy gondolja, téved, ha azt hiszi, a "fejesek" hozzáállásán múlik a múzeum jövője. "Orbán Viktor ajtaja minden múzeumfejlesztés előtt nyitva áll", nincs szükség személyes lobbizásra, ez az úgy a múzeumnak és a magyar kultúrának árt. A képkölcsönzés: ezeket rendeletek szabályozzák. Baánnak nincs szüksége protekcióra.

Az Origó is Baánra kérdez, Hiller István nem tudott az esküvői kölcsönadásról. Távoznia kéne a főigazgatónak? Lázár: a főigazgatónak sok mindenre van joga, de szükségtelen protekcióért kedveskednie. A szívesség más kérdés, "de az államot ne keverjék ebbe bele". Hanesz távozhat a Klik éléről? "Nem személyes ügyről van szó", mondja Lázár. Mégis ki felel a 17 milliárdos adósságért? Leegyszerűsítés ezt személyi kérdésé konvertálni, válaszol Lázár. Az a gond, hogy az állam átvette az iskolák fenntartói és működési jogát, de nem szerveztük meg a szervezetrendszert, gyakorol önkritikát Lázár. Azt is elismeri, nem volt elég pénz. Nem a felszámolás, hanem a munka javítása a feladat.

Miért a drágább imázsfilm nyerte meg az úszó-vb pályázatát? Lázár szerint ez a döntést hozó Kecskemét felelőssége. Lázár áttér az olimpiarendezésre, a gazdasági helyzet stabil, "soha nem voltak ilyen jók az esélyeink az olimpiarendezésre", ezért erre "áldozni kell", ne sajnáljuk erre a pénzt. A magyar pályázat lesz a legerősebb.

Pesti Srácok: úgy tudják, szóba került a Malév évek óta fennálló adóssága. Lázár: a jogi helyzet nekünk kedvez. Az orosz érveket megfontoljuk, de eddig minden jogi küzdelmet megnyertünk. Sok pénzről van szó, 100-150 millió euró közötti összegről. Ennek nincs köze a Szuhoj-féle új légitársaság ajánlkozásáról, amiről nem volt szó tegnap.

A román kerítés: tavaly előkészítette Magyarország a terepet, Csongrád megye határszakaszán megkezdik a műszaki előkészítést, hogy bármikor megindulhasson az építkezés.

Magyar Idők: mi a legfrissebb migránshelyzet? Ausztriából üzengetés folyik, mondja Lázár, nincs hivatalos megkeresés. A déli határ: a helyzet fokozódik, naponta százak, ezrek jelennek meg heti-havi szinten, de még nem olyan a helyzet, mint tavaly. Most átmeneti csönd van. A keleti határon is szükség lesz valószínűleg kerítésre.

2017-es költségvetés – Lázár szerint az a cél, hogy az állami intézmények működési hiány nélkül működjenek, nullszaldósak legyenek. A fejlesztésekre ez nem vonatkozik. Igen, ez a cél. A bankadó csökkenését nem érinti ez.

Az RTL Klub a családi csődvédelem eddigi féléves tapasztalatairól kérdez. Ez nem jelent többletköltséget, a kormányhivatalok alá tartozik, kezdi a választ Lázár. Kevesen veszik igénybe, mert szigorúak a feltételek, az igénybe vevő gyakorlatilag gondnokság alá helyezi magát.

Oktatás: a tanárok nem fizetésemelést szeretnének, miért ezt emlegeti a kormány? A követelés 25 pontjából több érint fizetésemelést, ez 18 százalék pluszfizetéssel oldható meg, mondja Lázár. A kerekasztalnál kell ezeket megbeszélni. Meg kell tudnunk, mik a problémák a Klikkel, mondja Lázár (arra nem tér ki, az Oktatási Hivatal elemzését miért nem használják fel, inkább megszüntetik a OH-t). Arról is beszélni kéne, hogy 2002 óta romlik a gyerekek teljesítménye, Klikkel vagy Klik nélkül, miért? Ezzel kell foglalkozni. Miért zuhan a magyar oktatás színvonala – "ez a fő kérdés". Ezért is fontos lenne a pedagógusok teljesítményét mérni, ami viszont bürokráciát jelent – ez ellen viszont küzdenek a tanárok.

Érkezik kérdés a kazah juhtenyésztésről szóló plagizált tanulmányról. Ez a miniszter felelősségét is felveti. Lázár mit lépne hasonló helyzetben? Kikerüli a kérdést.

Blogstar: Orbán a magyar sajtóban úgy jelent meg, mintha félne a Putyin-találkozótól. Mi történt? Lázár: beszámoltunk a brüsszeli vizsgálatokról, 2013 óta egyeztetünk. Versenyjogi és kereskedelempolitikai-jogi következményeket mérlegel most. Sokan ellenzik a nukleáris energiát az EU-ban, ezért is kell jól felkészülni a vitákra. De nincs megvalósítási kockázat. Nyomásgyakorlási kísérletek vannak, európai cégek próbálnak bejutni a projektbe, mert mégiscsak 12 milliárdról van szó.

Ukrán helyzetről volt szó? Lázár nagyot sóhajt. Oroszország a minszki egyezmény betartását és betartatását kéri.

Letelepedési kötvény: két liechtensteini cég elég hamar kapott engedélyt a Magyar Nemzet információi szerint ezek értékesítésére, Lázár utánanéz.

Lázár szépérzékét dicséri egy újságíró, és a pulpitusról alkotott esztétikai véleményére lenne kíváncsi. Lázár inkább hanyagolná.

A Magyar Hírlap a kormány bürokráciacsökkentő, államialkalmazott-csökkentő szándékának visszhangjáról kérdez. A Fidesz-frakció napirendre vette a kérdést, a Fidesz elnökségétől Orbán Viktor megkapta a felhatalmazást és támogatást pártjától – Orbán szabad kezet kapott. Azaz jöhetnek a leépítések, február 24-én megszületnek az első döntések. A 10 megszüntetendő háttérintézményről is beszél Lázár: a nyugdíjbiztosítós jogutóddal szünhet meg.

Salgótarján és Kövér-beszéd, valamint Dömsödi: egy polgármesternek fenn kell tudni tartani egy normális párbeszédet a kormánnyal, Kövérrel egyetért teljes mértékben Lázár. Salgótarján új vezetőjének 1,5 milliárd forintot kell kérni a kormánytól a megválasztása után.

444 és Baán: valaki 1,5 millió forintot kell fizessen a teremért, másnak ingyen jár – ez nem korrupció? Nem, ez Baán kérdése, aki téved, de nem indul vizsgálat.  "Ha a barátjának odaadja az intézményt, viselje a következményeit", mondja Lázár. Balog Zoltán fegyelmit adott Baánnak, ez volt a retorzió. (Igaz, Balog a képkölcsönzésért, és nem a 2007-es esküvőért adott fegyelmi Baánnak – a szerk.)

A TV2 a győri orvosokról kérdez, béremelés hiányában felmondanak. Ez az intézmény hatásköre, a szaktárcán belül az államtitkár nyúlhat bele. Az orvosok okkal kérnek több pénzt, a tárgyalásokon múlik minden, "szerintem lesz megoldás". A kormány elismeri az orvosok követeléseit, de a német–svéd–brit fizetésekkel nem tudunk versenyezni.

Az egészségügyi nettó minimálbérre vonatkozó nyilatkozat levételéről: azért vették le, mert nem teljesült. Bérkiegészítést kapnak bizonyos csoportok, nem is alanyi jogon, és nem is automatikusan. Ezért vették le a nyilatkozatot. Kommunikációs félreértésről van szó, a kormány folyamatosan emeli bizonyos csoportok bérét, de nem egyszerre, és nem mindenkinek egyformán. Kovács szerint is erről van szó, nincs szó életpályaszerű egységes emelésről. Nő a háziorvosok, a rezidensek bérezése, de ezek is programok, kérelmezni kell őket.

Hír Tv: miért kér be a Klik dokumentumokat félnapos határidővel, miért él ezzel a félelemkeltő eszközzel? Miért baj ez, ha már úgyis megvan a dokumentum, kérdez vissza Lázár. Lázár ebben nem lát politikai koncepciót, szerinte az igazgató fideszes időkben lett kinevezve ráadásul. Mindenkinek jó, ha kevesebb a bürokrácia, ezért kérdezzük meg az orvosokat és a pedagógusokat, mi jelent nekik többletbürokráciát, mondja Lázár.

Állami tulajdonba került a Fiumei úti Sírkert, 2018-ra több milliárdból európai szintű sírkert válik belőle.

Magyar  Bálint oktatási miniszterként elveszítette a jogát arra, hogy hiteles kritika megfogalmazójaként lépjen ki a közéletbe, mondja Lázár János kérdésre válaszolva.

A hvg.hu Habony Árpádról kérdez, hogy mennyire fontos ember ő. Lázár János nem tudja a választ, ismeri Habonyt, kiváló politikai szakértőnek ismeri. Kérdésre, hogy akkor hogy közvetíthetett a főpolgármester és a kormány között, Lázárt azt mondja, hogy erről nem tud. Szerinte nem volt szükség közvetítésre, Habony nem kap fizetést a kormánytól.

Lázár és Kovács még összezördül az Alfahir újságírójával, majd nem adja meg a szót a Magyar Nemzetnek, és elmennek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!