szerző:
hvg.hu

A Kúria kimondta, hogy a kigyúrt férfiak tényleg akadályozták Nyakót.

A Kúria honlapján egy csütörtök este megjelent végzés értelmében a testület megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát – írja az Index. Az NVB még hétfőn mondta ki azt, hogy a Nemzeti Választási Iroda épületében múlt kedden megjelenő kopaszok törvénysértést követtek el, a Kúria most ezt módosítva azt is kimondta, hogy a népszavazási kérdést beadni akaró Nyakó István MSZP-s képviselőt az NVI épületében tartózkodó ismeretlen személyek akadályozták saját népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

A Kúria megtekintette az NVI épületének előterében készült ipari kamerás felvételt, és ez alapján azt állapította meg, hogy "a felvételen jól látható, hogy 2016. február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadását követően elindult a bal oldalon lévő érkeztetőhöz. 11 óra 34 perc 01 másodperckor egy sötét színű sapkában és sötét színű kabátban lévő másik személy a haladását 1-2 másodpercen keresztül akadályozta azzal, hogy elé lépett. Ezt meghaladóan a csoport többi tagja – figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodó személyek számára – jelenlétükkel akadályozták a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztetőgéphez."

Olyan helyzet alakult ki, mely kihatott a kérdést benyújtani szándékozók közötti esélyegyenlőségre. Ezzel sérült az esélyegyenlőség elve mellett a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is. A Nyakó előrejutását akadályozók nyilatkozatukkal ellentétben nem nyújtottak be semmilyen beadványt, ami visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül.

Arról viszont, hogy mindezek után a Kúria helyben hagyja-e a herceghalmi polgármester felesége, Erdősi Lászlóné népszavazási kezdeményezését hitelesítő NVB-határozatot, vagy esetleg megnyílik az út a kezdeményezést négy másodperccel később pecsételő Nyakó Istváné előtt, külön eljárásokban kell majd dönteni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!