szerző:
hvg.hu

Rákérdeztünk a migrációs válsághelyzet főbb problémáira az ombudsmani hivatalnál, az alapjogok biztosa az emberi méltóság és alapjogok fontosságára hívta fel a figyelmet, de érdemben nem foglalkozik az intézkedés alkotmányosságával.

Miután a sajtó és civil szervezetek is felvetették, a kormány jogellenesen vezette be a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, hiszen csak bizonyos bevándorlási volumen fölött, illetve közvetlen rendvédelmi veszély esetén rendelhető el a különleges jogrend bevezetése, rákérdeztünk: Mi van akkor, ha a kormány jogot sért, kihez lehet fordulni? Mit tehet az ombudsman, illetve fordultak-e már hozzá azért, mert a kormány akkor is fenntartotta a válsághelyzetet, amikor már nem álltak fenn a törvényben foglalt kitételek?

Érdeklődésünkre az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a következőket válaszolta:

Az országos migrációs válsághelyzet kihirdetése óta nem érkezett ezzel kapcsolatos panasz az alapvető jogok biztosához. Az ombudsman már a migrációs válsághelyzet kihirdetésének jogalapját biztosító törvény parlamenti vitájának idején felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs helyzetben is fontos a humanitárius, az emberi jogi szempontoknak is megfelelő, felelős megoldás.

A Visegrádi Együttműködés ombudsmanjainak magyarországi megbeszélésén 2015 októberében pedig a négy biztos nyilatkozatában együtt fogalmazta meg, hogy „a menekültkérdés közép- és hosszú távú kezelésével kapcsolatos vita jogos és fontos, de a megoldásokat kereső erőfeszítések közepette is az embert kell látni a menekültben, akit emberi méltósága a helyzetétől függetlenül, elvonhatatlanul megillet”, eddig a közlemény.

Az ombudsman tehát, mivel panasz nem érkezett hozzá, nem vizsgálta az intézkedés alkotmányosságát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!