szerző:
hvg.hu

Polt Péter legfőbb ügyész nem zárkózik el attól, hogy Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével ebédeljen, de folyamatban lévő ügyekről nem lehet beszélgetni a büntetőeljárásokon kívül.

Válaszolt Polt Péter legfőbb ügyész Juhász Péter ebédmeghívására.

Az Együtt alelnöke tegnap azért hívta meg Poltot, hogy ahogy írta, Matolcsy Györgyhöz MNB-elnökhöz hasonlóan "laza, informális keretek között" beszéljék át az ügyészséget is érintő folyamatban lévő peres ügyeket és nyomozati eljárásokat. A legfőbb ügyészt a Rogán–Portik ügyben megfogalmazott vádak részleteiről is tájékoztatni akarja, illetve arról is, miért van szükség az ügyészségi eljárás megindítására az ügyben.

Polt a válaszában azt írta, hogy a Juhász által felidézett Matolcsy-találkozó témája az MNB által tett feljelentésekből levonható általános tapasztalatok és a hasonló ügyekben folytatott jövőbeli együttműködés volt. Hozzátette, a legfőbb ügyész néhány kivétellel konkrét ügyeket egyébként sem intéz és folyamatban lévő eljárásokról nem lehet beszélgetni a büntetőeljáráson kívül.

Ebből az is következik szerinte, hogy az állami szervek közötti megbeszéléseken kizárólag az ügyészség által már vizsgált, illetve lezárt ügyekben szerzett tapasztalatok megosztásáról lehet szó. A Juhász által kért találkozó ezeknek a körülményeknek semmilyen szempontból nem felel meg – tette hozzá.

Polt azonban közölte, kész találkozni, ha a témák közérdekűek, elvi jelentőségűek és a hatáskörébe tartoznak.