szerző:
hvg.hu

Nem zárja be egyelőre a kormány a Déli pályaudvart, megmarad a személyszállítás, de elvinnék onnan a raktározási tevékenységet – mondta Seszták Miklós fejlesztési miniszter a Figyelőnek.

Téma volt a Déli pályaudvar sorsa a gazdasági kabinet első ülésén és a kormányülésen is, ahol az a konszenzus alakult ki, hogy a kormány egyelőre nem számol a Déli bezárásával – mondta Seszták Miklós fejlesztési miniszter a Figyelőnek adott interjújában.

Azt viszont eldöntötték, hogy a MÁV működésével közvetlenül össze nem függő vagy már feleslegessé vált tevékenységeket, mint például a raktározás, megpróbálják elvinni a Déliből, ezzel tehermentesítve a pályaudvart. A személyszállítás marad, ezt egyelőre nem érintik a döntések.

Seszták Miklós arról is beszámolt, hogy elindítanak három vasúti fejlesztést. A 4-es metró miatt kötelezettségek, illetve a tervezett nagykórház miatt bővítik a Kelenföldi pályaudvart, és felújítják a Nyugatit és a Keletit is.

Korábban hatalmas vita bontakozott ki arról, hogy mi legyen a sorsa a rettenetesen lepusztult Déli pályaudvarnak, és ellentmondó hírek érkeztek a pályaudvar sorsáról.

A kormány környékéről felröppent a hír – és ezzel Tarlós István főpolgármester is egyetértett –, hogy szeretnék megszüntetni, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig többször kijelentette, hogy ennek a megoldásnak a pártján áll.

Az elképzelések szerint a Déli helyére parkot, esetleg a Testnevelési Egyetemnek szükséges épületeket lehetne telepíteni, a Déli funkcióját pedig átvenné a Kelenföldi pályaudvar.

A szakma rögtön kikelt magából a hír hallatán, kijelentvén, hogy ez több szempontból sem lehetséges.

A Déli megszüntetésével sok-sok budapestinek akár negyedórával meghosszabbodna a vonathoz eljutás ideje.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!