szerző:
Zelki Benjámin

Az új fák ültetéséről szóló programról pont a Városligetben beszélt a főpolgármester. Közben aktivisták molinóval és láncfűrészek hangjával tiltakoztak a sajtótájékoztató alatt.

Tízezer új fát Budapestre! elnevezéssel indít faültetési programot a Fővárosi Önkormányzat – jelentette be Tarlós István főpolgármester a Városligeti fasorban, ahol elmondta azt is: céljuk, hogy 2019-ig 8 ezer üres fővárosi fahelyet ültessenek be. Idén városszerte több mint 1600 új fát ültet el a Főkert, ebből 180 vadgesztenyefát a Városligeti fasorba. Az Andrássy útra például új kőrisfák, a Hungária körút X. kerületi szakaszára pedig juharfák kerülnek. Tarlós a legújabb, XIII. kerületi fakivágás pótlására nem tért ki.

Tarlós azt mondta,

"a kezdeményezéssel a főváros meg akarja nyugtatni azokat a jóhiszemű, félrevezetett embereket, akiket érzelmektől túlfűtött liberális körök hisztérikus megnyilvánulásokkal riogatnak".

A sajtótájékoztató alatt többen tiltakoztak, civil aktivisták egy csoportja demonstrált, illetve Párbeszéd-aktivisták végig egy láncfűrész hangját hangosították ki. Tarlós őket külön köszöntötte, mégpedig úgy, hogy a Ligetvédők

"eljöttek tiltakozni a faültetés ellen". 

(A Ligetvédők csoport azt közölte cikkünk megjelenése után, hogy a tiltakozók nem hozzájuk tartoznak.)

©

Tarlós szerint a fakivágások körüli balhék politikai hátsó szándékot sejttetnek. Azt mondta, a főváros csak az ide vonatkozó kormányrendelet szerint vág ki fákat. Azonban a városi fák állapota a szennyezések hatására a természetes környezetben élő társaikénál sokkal gyorsabban romlik, ezért azokat természetes haláluk előtt általában le kell cserélni. A kipusztuló egyedeket azonban folyamatosan pótolják.

A tiltakozó aktivisták a sajtótájékoztató után azt mondták, az új fák ültetéséhez nem kell több ezer másik fát kivágni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!