szerző:
hvg.hu

Visszaállítjuk az EU által már egyszer eltörölt menekültügyi őrizet intézményét. A nemzetközi baloldal bűncselekményt követett el a 4-es metró építésekor, állítja Lázár. És azt is, Soros György szervezte le a sok százezer menekültet a magyar határra. Lázár nem ért egyet Németh Szilárd terminátori stílusával, a kormány nem tekinti ellenségnek a civileket. Hirtelen őszinteség: a vagyonnyilatkozat Lázár szerint sem oldja meg a politikusoknál a valódi vagyonosodás megismerésének kérdését. Putyinnal lesz találkozó, de nem kell túlmisztifikálni a kérdést. Trumppal nem lesz. Budapest valamikor mindenképp megrendezi az olimpiát, ha nem 2024-ben, akkor később. Az ORÖ-féle tartozás visszafizetése: a lónak négy lába van, mégis megbotlik. A körmendi menekülttábort vélhetően bezárják.

Megvolt az első kormányülés az új évben. Hideghelyzet: újabb hideghullám jön az enyhülés után, minden településnek felajánlja a kormány a segítséget a rászorulóknak, az önkormányzatok forduljanak a Belügyminisztériumhoz (remélhetőleg a körmendi menekülttáborban fagyoskodókra is vonatkozik ez). Érkezik is egy kérdés a körmendi menekültekről, érkeznek-e további menekültek oda és enyhítenek-e az ottani problémákon? Elképzelhető, hogy bezárják a körmendi tábort.

Arra kéri Lázár az ország összes "hajléktalan polgárát", hogy menjenek be a szállókra. Az ország energiaellátása jó, megfelelő, van elég gáz; a fogyasztás 87 millió köbméter naponta, nincs szükség korlátozásokra, és áramból is van elég.

A kormány nehezedő migrációs és terrorfenyegetettségi nyomásra számít. Visszaállítják az idegenrendészeti őrizet intézményét, a jogerős elbírálásig nem hagyhatják el a táborokat a menedékkérőt – ez egyébként ellentétes az európai közös menekültügyi alapelvekkel. (A menedékkérőket tehát bezárjuk a táborba, ez ügyben még várható, hogy az EU felemeli a szavát. Mindezt úgy, hogy egymás után zárjuk be a menekülttáborokat.) A kormány nem engedheti meg magának a terrorkockázatot. Ez a lépés azt jelenti, hogy azon az országhatáron szállásolják el az érkező menedékkérőket, ahol elérik az országot, tehát Körmenden vélhetően nem lesznek menedékkérők.

Foglalkozott a kormány az OLAF-féle, 4-es metrót érintő vizsgálattal. A kormány feljelentést tesz a jelentés hatására, amely egy "nemzetközi baloldali" bűncselekményre utal: csalásra, korrupcióra, kartellgyanú, hivatali visszaélés – egy büntetőeljárás már folyik. 76,7 milliárd forint büntetést kell fizetnünk emiatt az EU-nak a minket elmarasztaló jelentés miatt. A kormány nem is fellebbez a döntés ellen, mert akkor még nagyobb büntetés is következhet.

©

A kormány megszüntetett 40 minisztériumi háttérintézményt, 2500 állás szűnik meg az állami szférában. Az állami cégek racionalizálása következik 2017-ben.

Kivezették a letelepedési kötvényt március 31-ig, és jönnek új állampapírok – a törekvés az, hogy csökkenjen az adósságállomány, a cél, hogy 2020-ban 65% legyen a GDP-hez mért adósságráta. De nem szavazná meg a teljes kivezetést Lázár, mert lehet, hogy egyszer majd megint szükség lesz a konstrukcióra – ez válasz a Jobbikra.

Könnyíteni fogják az építési szabályokat, hogy még könnyebben lehessen csok-kal építkezni.

Az állami fenntartású idősek otthonaiban lévő 8800 ágy átkerül egyházi kezelésbe.

Két százalék körül várható a 2016-os költségvetés hiánya, ami jónak számít nemzetközi összehasonlításban, mondja Lázár – a kormány decemberben azért sokat tett azért, hogy ne legyen nullszaldós a mérleg.

A 220 ezer közfoglalkoztatott lehetőséget kap, hogy piaci munkahelyeken is állást kapjon egy új rendszerben.

Rögtön egy kérdés jön a civil szervezetekről, Lázár szerint Németh nyilatkozata és a kormányzati tervek az átláthatóságra felkavarta a vizet. Lázár megértést kér a

"nemzeti oldal politikusainak"

megnyilatkozásaira (a Kormányinfón ez a nemzeti oldalazás lett Lázár kedvenc kifejezése), érzékenyen reagálnak ők a külföldről érkező befolyási próbálkozásra. Soros György Lázár szerint szervezkedett abban, hogy több százezer menekült érkezzen a magyar határra az elmúlt időkben. A kormány nem döntött és nem fog dönteni senkinek az elsöpréséről, eltakarításáról, próbálja Lázár Németh – maga által is visszavont – szavait puhítani.

"Nem értek egyet a stílusával"

– utal Németh szavaira. A vagyonnyilatkozat úgy oldaná meg a kérdést, "ahogy a politikusoknál is megoldja", mondja váratlanul őszintén Lázár. Azt várja, hogy a közélet szereplői higgadjanak le, ez esetben vélhetően az egész ügyet kirobbantó Némethre gondol.

A politikai szereplők számára nem lehet titkolni semmit, kötelező a nyilvánosság, mondja Lázár, ennyit akar a kormány csak elérni – de hát ez eddig is kötelező volt, mondják a megszólított civilek. A pártok nem kaphatnak külföldről támogatást, a politizáló civilek igen – de még nem tudja Lázár, mire vonatkozik majd a civilekre szabott törvény. Legyen egyértelmű, ki akarja külföldről befolyásolni a magyar társadalmat. De egy civil szervezetet sem tekinti a kormány az ellenségének. Hogy lehet a migrációval foglalkozó civilekre törvényt írni, érkezik a kérdés – várjuk meg a konkrét törvényjavaslatot, mondja Lázár. Soros György nyíltan Orbán Viktor ellenzéke akar lenni, tudni kell, hogy milyen ágensei dolgoznak itthon.

Kovács Zoltán is kap kérdést a Soros-ösztöndíjáról, szerinte azért sem érintett, mert az ő ösztöndíja nem politikai tevékenységre szólt – a civilek ezzel ellentétben politizálnak. Lázár megkerüli a kérdést, hogy a 90-es évek elején a Fidesz nem azért kapott-e Soros-támogatást, hogy azzal a politizálni tudjon. Lázár maga a Magyar Helsinki Bizottságban volt gyakorlaton, szintén Soros-támogatással, a fogvatartottak körülményeit ellenőrizte, ezt ő maga mondja el. Nem érzett befolyásolási kísérletet Soros-oldalról.

Lázár megértést kér neki
©

"Kezdik misztifikálni" a Putyin–Orbán-találkozót, mondja Lázár, holott Magyarország számára fontos az ország függetlensége és szuverenitása. A kormány visszautasít minden olyan megjegyzést, hogy a kormány feladna magyar érdekeket. Magyarország orosz energetikai függősége tovább nőtt volna Paks 2 nélkül.

"Nem akarjuk, hogy az oroszok átjöjjenek a Kárpátokon."

Egyszerűen áttekintik a gazdasági kapcsolatokat.

Lázár nem tud arról, hogy Donald Trumppal létrejönne valamiféle találkozó.

Orbán nem tesz feljelentést a meghamisított interjú miatt, nyugtat meg mindenkit Lázár János, a kormány ezt nem tekinti ügynek.

A 2040-ig titkosított Szilvásy György-féle kémügy iratait feloldhatják a titkosítás alól, ezzel Lázár is egyetért, de a részletekről nem ő dönt.

A nyugdíjasok rendezett körülmények között megkapták a karácsonyi ajándék Erzsébet-utalványt, mondja Lázár, a bent ragadt 53 ezer utalványt a Posta újra kiviszi, akik pedig túl későn mentek nyugdíjba, és nem kerültek bele a körbe, azok így jártak.

Lázár már azt várja, hogy az állam jobban érvényesítse fenntartói kötelezettségeit és jogait a kórházak terén. Évente előáll egy 60-70 milliárdos hiány, ez nem jó, de egyelőre nem várható újabb intézményrendszer létrehozása.

INA-eladás: jól kell járni a MOL-nak, ez a kormány elvárása.

"Nincsenek MOL-részvényeim."

Legyen egy korrekt megállapodás, mondja Lázár.

©

"Kérem, legyenek nagyvonalúak"

– mondja az olimpiai pályázat miatt felmerült többletköltségekről Lázár (a nagyvonalúságra vonatkozó kérése is visszatérő elem a Kormányinfón a nemzeti oldalazás mellett), de szerinte csak olyan létesítményeket építenénk, amelyeket amúgy is megépítenénk – nem tehet le Budapest arról a tervéről, hogy egyszer olimpiát rendezzen, ha nem 2024-ben, akkor később.

"Teszünk-e lépéseket IV. Károly utolsó Habsburg-király szentté avatásának érdekében?" – kérdezi Breuer Péter államilag értékelt újságíró – Lázár szerint ez nem állami feladatkör. Aztán az 1867-es kiegyezés évfordulójának megünnepléséről, az erre vonatkozó kormányzati tervek iránt érdeklődik. Lesznek ilyenek.

Az ORÖ-tartozás megfinanszírozásáról azt mondja Lázár: "a lónak is négy lába van, mégis megbotlik". Megérti a számonkérést, de más szempontok is szerepet játszottak a döntésben – a romák országos reprezentatív önkormányzata működhessen, ez volt a szempont. A felelősséget ettől még viselnie kell a személyi érintetteknek, azaz Farkas Flóriánnak.

A Simicska-média kormányzati bojkottjáról azt mondja Lázár, a sajtó a Kormányinfón felteheti a kérdéseit, a sajtónak lehetősége van tájékozódni – még ha az állami intézmények bojkottálják is a válaszadást. Tehát az összes kérdéssel Lázárhoz és a kormányzati tájékoztatási központhoz kell fordulni, ad használati utasítást a kormányzati kommunikációhoz Kovács Zoltán és Lázár János.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!