Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Immáron a Városligeti Színház sem épül meg, jelentette be Lázár János a Kormányinfón, legalábbis az építést bizonytalan ideig elnapolják, és ez már nem az első épület, amiről lemond a kormány a projektben. A Városliget Zrt. korábban még kijelentette, a rendeletben felsorolt épületek megépítésén dolgozik, de ez most már nem igaz, hiszen a színház is a rendeletben szerepelt. A kormány egyre többet beszél a zöldfelületek fontosságáról.

Elszólta magát Lázár János a 87. csütörtöki Kormányinfón. Munkatársunk az iránt érdeklődött, hogy milyen döntés született a Liget projektről a két héttel ezelőtti kormányülésen, amelyről Lázár egyébként elég keveset mondott a Kormányinfó addig lement két órájában. A Városligetről elsősorban a zöldfelület tekintetében beszélt és hallgatta meg a kormány Baán László kormánybiztost. Az a cél, hogy a zöldfelület mértéke ne csökkenjen, mondta Lázár, ami kicsit furcsa, mert a Városliget Zrt. a kezdetektől azt kommunikálta, hogy nő a zöldfelület mértéke. Azt már a terv kritikusai teszik hozzá, hogy igen, de a zöldfelület növekménye abból adódik, hogy a Városligeti tó mérete növekszik, és az bizonyos százalékban beszámítható a zöldfelületbe – ahogy a tetőkertek is. A teljes értékű zöldfelület, azaz, amit a közember is zöldfelület alatt ért: a park, az növekszik a legkisebb mértékben. (2 óra 5 perc környékén kezd el beszélni Lázár a kérdésről:)

A Liget zöldterületei megérettek a rehabilitációra, ezt senki nem vonja kétségbe, mondja Lázár. Kérdés az is, mikor szűnik meg az átmenő forgalom a Ligetben véglegesen, mondja Lázár (nem szűnik meg, a tervek szerint marad az autóforgalom, csak máshol), és három épületről beszéltünk, folytatta a miniszter: a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum és az Új Nemzeti Galéria. Itt a kiviteli tervezés zajlik. (Ezek szerint az új Közlekedési Múzeumról nem beszéltek a kormányülésen.)

Nem épül több múzeum a Ligetben, azaz nem lesz Csontváry Múzeum. De, és itt hangzott el igazán új információ, nem épül vissza az a kis színház, amely korábban a Városliget sarkában, az Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarkán állt. Ennek visszaépítését "elnapolták". A Városligeti Színház épülete 1909-től állt itt, Vágó József és Vágó László tervezte, ahogy a Válasz.hu cikkében olvasható, és túlélte a második világháborús ostromot is, de a Dózsa György út 1952-es kiszélesítése miatt, ami által kialakult a Felvonulási tér, lebontották. Egészen mostanáig úgy volt, ez is megépül, a Liget Budapest honlapján a mai napig ott van a látványterven:

©

Korábban egy üzemeltetési épületről mondott le a kormány, illetve a Vidámparkban álló Pajtaszínház műemléki védettségű épületét sem a Városligetben, hanem a szentendrei Skanzenben fogják felállítani. És most már a színház építése is a nagyon bizonytalan jövőbe helyeződik át.

A Városliget Zrt. egy héttel korábban azt a választ adta kérdésünkre – amely leginkább a Csontváry Múzeumra vonatkozott –, hogy továbbra is a 1866/2015. (XII. 2.) rendeletben felsorolt elemek megvalósításán dolgozik. Igen ám, de ebben a Városligeti Színház is szerepel – hát ennyire vannak kőbe vésve a kormánydöntések.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!