szerző:
hvg.hu

Szavazói alapján a Jobbik a magyar paletta egyik "férfias" pártja, azt viszont nem fogja kitalálni, melyik a másik. Könnyebb megtippelni, mely pártok táborában felülreprezentáltak a női szavazók.

Megkövesedtek a pártok közötti erőviszonyok – derült ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet megbízásából készített.

Ma lényegében minden harmadik felnőtt, aki szembejön az utcán, Fidesz-szavazó. A kormánypárt a júniusi 33-ról 34 százalékra növelte támogatottságát a teljes választókorú népesség körében. A Jobbikhoz közeli közvélemény-kutató a pártnak 16 százalékot mért a teljes népességen belül, míg az MSZP 1 százalékpontot rontva 7 százalékon áll. A DK, az LMP és a Momentum a teljes népesség 3 százalékát tudhatja maga mögött, az Együtt, a Párbeszéd, valamint Bokros Lajos MoMája és a Liberálisok az 1-1 százalékot közelítették meg.

A pártválasztók körében szintén erősödött egy keveset a Fidesz. 47 százalékról 48 százalékra. A Jobbik itt 23, az MSZP 11 százalékot ér el, míg a DK és az LMP tábora 5 százalékot tesz ki. A Momentumot 4 százalék, a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot 3 százalék említette, míg az Együtt és a Párbeszéd 1-1 százalékot kapna.

A biztos szavazó pártválasztóknál a Fidesz 50, a Jobbik 22 százalékon áll, az MSZP-nél ez az arány 11, a DK-nál 5 százalék. Az LMP itt 4, a Kétfarkú és a Momentum 3-3 százalékot ér el, az Együtt és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékot.

Mindez szinte teljesen megegyezik a februári adatokkal.

A felmérés érdekes része a szavazótáborok szociológiai jellemzőit taglalja.

A diplomások a legnagyobb arányban az LMP, a Momentum, az Együtt és a Párbeszéd táborában képviseltetik magukat, a felsorolt pártok szavazói között rendkívül kevés a nyolc általánost végzett, vagy annál képzetlenebb ember.

Miközben a Fidesz szavazói között a legmagasabb az iskolázatlanabbak aránya, a Jobbikban alulreprezentáltak a diplomások. Nemrég a Publicus Intézet felmérése azt állapította meg, hogy a Jobbik népszerűsége igen alacsony az iskolázatlanok körében. Az Iránytű adatai szerint az érettségivel rendelkezők a DK, a Momentum, az LMP és a Jobbik táborában felülreprezentáltak.

A Jobbik mellett a DK az a párt, amelynek a szavazói között erős többségben vannak a férfiak. Az LMP, az Együtt, a Párbeszéd és az "egyéb pártok" szavazói között viszont jócskán felülreprezentáltak a nők. A többi párt szavazótáborában nincsenek nagy különbségek a nemek között.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke
©

Nem olyan meglepő megállapítás, hogy az Együtt, a Párbeszéd, a DK és az LMP táborában jóval nagyobb arányban képviseltetik magukat a budapestiek. De a Momentum is hiába járja az országot, szavazóik abszolút többsége fővárosi. Az MSZP, a Jobbik és a Fidesz tábora egyenletesen oszlik meg a vidékiek és a fővárosiak között, igaz, a Jobbik és a Fidesz Budapesten gyengébb.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!