szerző:
hvg.hu

Kovács Zoltán: A kormány "nem feltétlenül" menne el odáig, hogy nyomozást indítson újságírók ellen.

"A magyar kormány nem támadja és soha nem is fogja támadni a médiát vagy a sajtó szabadságát. Ugyanakkor fel kell lépnünk és fel is fogunk lépni a hamis hírek terjesztése, a közvélemény félrevezetése és az ellen, hogy korlátozzák az emberek valós információkhoz való hozzáférését" – írja angol nyelvű blogbejegyzésében a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán államtitkár az About Hungary-n közölt posztjában élesen bírálja azokat a médiákat, amelyek szerinte túllépnek szerepükön és politikacsináló szerepet vindikálnak maguknak. Kovács példaként hosszan idézi Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének részletét, amelyben a kormányfő hangsúlyozza, hogy a következő kilenc hónapban fel kell lépniük "Soros maffiahálózata és a brüsszeli bürokraták", valamint médiáik ellen, és rosszallóan állapítja meg, hogy a média szerinte eltorzította Orbán mondanivalóját, az Index például úgy értelmezte, hogy a kormány "harcolni fog" a fentiek ellen.

Kovács Zoltán felidézi, hogy az FBI nyomozást indított az orosz tulajdonú Szputnyik ellen, hogy kiderítsék, valójában a Kreml propagandalapja-e, illetve Moszkva megsértette-e a külföldi ügynökök regisztrációs törvényét (FARA), majd megállapítja: "a magyar kormány nem feltétlenül menne el odáig, mint az amerikai kormány, hogy kormányügynökséggel nyomozzon újságírók után", de az szerinte valóban aggodalomra ad okot, ha egy média politikai szereplő akar lenni.