szerző:
hvg.hu

Nick Thorpe megpróbált némi értelmet vinni a kormányzati kommunikációba, közepes sikerrel – Kovács Zoltán megragadt a sorosozásnál, de legalább azt elismerte, hogy a Soros-terv csak valamiféle javaslatok összessége, és nem egy összeesküvés.

Nick Thorpe, a BBC magyarországi tudósítója interjút készített Kovács Zoltán kormányszóvivővel a kormány által nyomatott állítólagos "Soros-tervről", az új nemzeti konzultációról és a menekültkérdésről, Thorpe pedig nem nagyon finomkodott Kováccsal, rögtön azzal kezdte a hét és fél perces interjút, hogy mégis mivel érdemelte ki a kormány támadását egy öregember, Soros György, aki amúgy korábban csak úgy öntötte a pénzt Magyarországra?

Kovács közölte, nem támadásról van szó, hanem arról, hogy amennyire lehet, nyilvánosságra hozzák azokat a "terveket", amiket az elmúlt néhány évben az EU vezetői kiötlöttek. A szóvivő szerint Soros maga is politikai szereplővé vált az utóbbi években, holott erre nincs demokratikus felhatalmazása, ezért mentek neki politikailag.

"De hát nincs Soros-terv, igaz? Csak kiszedtek három mondatot az elmúlt két évben írt újságcikkeiből, kivették a kontextusukból, hogy megfélemlítsék a választókat, valószínűleg, hogy megnyerjék a következő választást" – veti közbe Thorpe, mire Kovács azzal válaszol, hogy "de hát mind tudjuk, hogy van ilyen terv", hiszen Soros maga beszélt arról, hogy szerinte hogyan kellene megoldani a migrációs krízist Európában, és "ez érződik át az európai intézményeknél is, és ez nagyon aggasztó".  

A Soros-terv hangoztatása viszont Thorpe szerint épp olyan, mintha Magyarország ellen szőtt volna összeesküvést valaki, "ami meg hülyeség, nem?"

A javaslatok együtt egy tervet adnak ki, és ezt lehet alkalmazni, ha van befolyás, Sorosnak pedig van befolyása az uniós vezetők között

– ismeri el végül Kovács Zoltán, hogy csak sejteni vélik az egész Soros-terv létezését, mert az valójában Soros Györgynek az amúgy is ismert javaslatainak összessége. Szerinte egyébként Sorosnak komoly befolyása van az egész világon, az ötletei is terjednek, majd valósággá válnak, és a magyar kormány ez ellen akar küzdeni.

Thorpe közbevetésére, miszerint Soros György cikkeiből akár a magyar kormány álláspontjával egyező mondatokat is kivehettek volna (mint például hogy a kötelező menekültkvóták nem fognak működni, vagy hogy az EU-nak újra uralnia kell a határait) Kovács azzal védekezik, hogy ezekben ugyan van némi hasonlóság azzal, amit a magyar kormány állít, "de a tartalom nagyon különböző", és ami az európai kereteken átjön, az szerintük veszélyes, és nem áll a magyarok érdekében.

Thorpe bedobja azt a kínzó kérdést is, hogy mégis miért költenek még több közpénzt egy nemzeti konzultációra, ha szerintük már úgyis nagy többség áll mögöttük, mire Kovács kifejti, hogy szerinte a politikában nem lehet megállni és pihenni, mert mindig keresni kell a témákat és a megerősítést, Soros javaslatai pedig igenis meg fognak valósulni. "Ezért van szükség a megerősítésre és világos iránymutatásra a népességtől. A nemzeti konzultációk népszerűek voltak az elmúlt években és jó alkalomnak bizonyultak, hogy a valósággal kapcsolatban maradjunk, és hogy megtudjuk, mit gondolnak az emberek" - érvel Kovács a konzultáció mellett.

De hát ez nem konzultáció, nem kérdezik meg az embereket, hogy mit gondolnak, hanem megmondják, hogy mit gondoljanak és megerősítést akarnak a saját politikai intézkedéseiknek

– veti közbe a BBC újságírója, de Kovács nem hagyja magát, szerinte ez csak Thorpe interpretációja, mert szerintünk csak azt mondják meg, hogy a kormány mit gondol a valóságról és a veszélyekről, amikkel szembe kell nézni, és erről kérdezik meg az emberek véleményét.

Thorpe közbeveti, hogy nincs-e véletlenül Soros-terv helyett a magyar kormánynak egy terve, hogy megsértse a nemzetközi menekültügyi törvényeket, eltávolodjon az EU értékeitől, amikre egyébként felesküdött, de erre Kovács nem nagyon tud mit mondani:

Sajnálom, de ez nonszensz.

A BBC újságírója kitért az őcsényi ügyre is, ahol egy panziótulajdonost annak ellenére fenyegettek meg, hogy az állam által egyébként befogadott menekültek akart elszállásolni a panziójában, a falubeliek pedig a Soros-tervvel érveltek, amit a kormány meg azért talált ki, hogy megrémissze az embereket. "Akkor nagyon sikeresek voltak, nem?" – teszi fel a kérdést Thrope.

Kovács Orbánt ismételve azt fejtegeti, hogy az őcsényieknek kell eldönteniük, hogy mit akarnak a falujukban és a közösségükben, de egyébként a magyarok befogadják a legálisan érkező migránsokat és a rászorulókat. Kovács azzal magyarázza az Őcsényben történteket, hogy a magyarok 2015-ben "400 ezer embert láttak átjönni a határon és átvonulni az országon fegyelmezetlenül és a beleegyezésünk nélkül, ezért nyilvánvaló okokból a magyaroknak nem tetszik, ami az EU határainál történik".

Arra, hogy akkor nem kéne-e szólni, hogy itt nem illegális migránsokról volt szó, Kovács csak azzal tud válaszolni, hogy szerinte a BBC és mások rossz színben próbálják beállítani a magyar kormányt, miközben évente több száz menekültet fogadnak be, az illegális migráció viszont egy probléma, amit szóvá tenni demokratikus joga mindenkinek.

Thorpe szembesíti Kovácsot a nemrég a Financial Timesba írt cikkével, amelyben az európai értékek tiszteletben tartása is szerepel, majd idéz a 2007-ben aláírt Berlini Nyilatkozatból, amely a rasszizmust és az idegengyűlöletet is elítéli. A következő beszélgetést muszáj szó szerint idéznünk:

Kovács: Igen, ezt mi is aláírtuk, és teljesen egyet is értünk vele. Mi a kérdés? 

Thorpe: Az, hogy a menekültellenes politikájuk egyszerre rasszista és idegengyűlölő.

Kovács: Ez a BBC állítása vagy egy kérdés?

Thorpe: Ez egy kérdés.

Kovács: Pedig úgy hangzott, mint egy állítás. És nem értünk vele egyet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!