szerző:
hvg.hu

A Pew Research Center felmérése szerint elég pesszimisták a magyarok, de a többi európai országban sem túl boldogok az emberek attól, ahogy a demokrácia működik.

A magyarok többsége nem elégedett a demokrácia működésével és nem bízik abban, hogy a kormány azt teszi, ami az országnak a legjobb. A Pew Research Center közvélemény-kutató készített globális felmérést arról, hogy milyen és miként változik a közvélemény hozzáállása a politikai rendszerekhez, illetve a nemzeti kormányokhoz. A több kontinensre kiterjedő felmérésből kiderül, hogy a demokrácia működésével a közel-keleti és a dél-amerikai országok a legelégedetlenebbek, de a többség Magyarországon is így érez: a megkérdezettek 53 százaléka mondta ezt.

Chart showing Middle East, Latin America are least satisfied with way democracy working

A Pew felmérése arra jutott, hogy az embereknek úgy általában nem tetszik, ahogy a politikai rendszer működik: a 36 országra kiterjedő felmérés szerint átlagban 46 százalék volt elégedett a demokrácia működésével, 52 százalék viszont nem. A legboldogabb embereket ezen a téren az ázsiai-csendes-óceáni térségben kell keresni. De több afrikai országban is úgy látja a többség, hogy a demokrácia jól működik. A legelégedetlenebbeket Libanonban és Mexikóban találjuk, Európában pedig Görögországban.

Chart showing that few worldwide have a lot of trust in their government

A demokráciával való elégedettség nagyban összefügg azzal, hogy az emberek mennyire bíznak meg a nemzeti kormányaikban. A magyarok ezen a téren is elég pesszimisták: mindössze kilenc százalékuk bízik meg nagyon a kormányban, 48 százalékuk pedig valamennyire. Ezzel egyébként illeszkedünk az európai trendhez. A nemzeti kormányokban a leginkább az ázsiai-csendes-óceáni és a fekete-afrikai térségben bíznak az emberek.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!