szerző:
hvg.hu

Egymásra találtak az egykor ádáz ellenségek - Semjén most már nem lát semmilyen lényeges különbséget közte és a HGY között.

Noha korábban viharos volt a Hit Gyülekezete és a Fidesz, a KDNP viszonya, egy ideje egyre jobb a viszony, és most végre Semjén Zsolt is előadást tartott a Hit Gyülekezete teológiai főiskoláján, a Szent Pál Akadémián, írja az MNO. Semjén az egyház közleménye szerint ezt mondta: "„Nagyszerű, hogy úgy vagyunk itt együtt, hogy egyikünk sem adott fel semmit. Mindegyikünk azt mondja, amit mindig is mondott, és kiderült, hogy az értékeink, a felfogásunk sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondoltuk volna, sőt, minden lényeges kérdésben ugyanazt gondoljuk.” Semjén szerint az állam és egyház szétválasztásából nem következhet az egyház és a társadalom elválasztása.

A Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor 2016 végén találkozott Andy Vajnával és Habony Árpáddal, később azt állítván, hogy csak polgári csevej történt, nem volt szó az ATV ellenzékiségének feladásáról. A rendszerváltáskor és utána a Hit Gyülekezetének az SZDSZ-szel volt jó kapcsolata, később az MSZP-SZDSZ Horn-kormány alatt állami banktól kapott kölcsönt, hogy felépítse csarnokát.

2002-ben Németh még így beszélt Semjénről, a Fideszről a Magyar Narancsnak: "Ha jól emlékszem, Semjén Zsolttal egyszer találkoztam. Az elmúlt négy év a felekezeti és vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény megváltoztatására irányuló kormányzati szándék jegyében telt el, ez rányomta a bélyegét a viszonyunkra. Miután Várhegyi Attila a parlamentben bejelentette, hogy a polgári kormány soha semmilyen formában nem fogja támogatni a Hit Gyülekezetét, később pedig Molnár Róbert kisgazda képviselő feljelentett minket a Legfőbb Ügyészségen, nemigen maradt beszélnivalónk az egykori kormánypártokkal."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!