szerző:
T. R.

A Magyar Helsinki Bizottság bírósághoz fordult a szerintük a nemzeti konzultációban található félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda megbízásából eljáró ügyvéd eddig nem hallott indokot mondott a konzultáció védelmében.

A Helsinki Bizottság azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt nemzeti konzultációs kérdőívében szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A civil jogvédők azt is kérik, hogy a kormány közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen nyolcmillió forint sérelmi díjat.

Korábban a Fővárosi Ítélőtábla már ideiglenes intézkedésként úgy döntött, hogy internetes oldalakon, reklámokban ezentúl ne legyen elérhető a konzultáció ötös pontja.

Mint ismert, a Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció ötös pontja arról szólt, hogy Soros azt is el akarja érni, hogy a bevándorlók enyhébb büntetéseket kapjanak az elkövetett bűncselekményeikért. A kormány magyarázatot is fűzött ehhez, amelyben azt írta, Soros jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása. A Helsinki szerint azonban ők soha nem szorgalmazták a „migránsok” vagy „bevándorlók” bűntetteinek enyhébb megítélését.

A Miniszterelnöki Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek szerdán volt az első tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. A Rogán-minisztérium képviseletében eljáró ügyvéd, az alperes arra kérte a Törvényszéket, hogy utasítsa el a Helsinki keresetét,

mivel a nemzeti konzultáció idézett pontja és állítása csak egy véleménynyilvánítás, egy olyan ügyben, ami széles társadalmi rétegeket érint, továbbá az ötös pont felvetése és az azt magyarázó mondatok között nincs összefüggés.

A bíró, miután felolvasta az ötös pontból azt, hogy “Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat”, arra kérte a felperes Helsinki Bizottság ügyvédjét, értékelje a mondatot. Ő erre azt mondta, ezt a kitételt nem vitatják, a mondatnak azt a részét sérelmezte, miszerint “és védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat”, mert általánosít mind a személyi kör, mind a tárgykört illetően is. A Helsinki szerint egyetlen ügyben nyújtottak védelmet két személynek, egy idős asszonynak és egy kerekesszékes férfinak.

Az alperes kérésére a Törvényszék ezt követően elhalasztotta a tárgyalást, az ügy február 14-én folytatódik, ekkor már érdemi döntés születhet.

A tárgyalás után Győző Gábor, a Helsinki állandó megbízott ügyvédje azt mondta, a halasztás egy szokásos eljárás, miután a másik fél jelezte, nem tudott a tárgyalási napig érdemben reagálni az elővezetett bizonyítékokra. Ők azonban továbbra is azt kifogásolják, hogy nem általánosságban védik a törvénytelenséget elkövető bevándorlókat, csak egyszer fordult ilyen elő, a már említett két embert, és nem minden bűnelkövetőnek nyújtanak jogi segítséget.

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció már véget ért, az íveket a kormány szerint soha nem látott mennyiségben küldték vissza, a konzultációs honlap pedig már nem elérhető.

Cikkünk megjelenése után levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz a Kormányzati Tájékoztatási Központ, amit változtatás nélkül közlünk:

"A HVG.hu oldalon téves információ jelent meg a Helsinki Bizottság által a nemzeti konzultáció ügyében indított perrel kapcsolatban. A cikk állításával szemben a Kormány határozott álláspontja, hogy a kérdőíveken szereplő mondatok mindegyike tényeken alapul, és ezt a kabinet dokumentumokkal is alátámasztja. Kereseti kérelmében maga a Helsinki Bizottság is elismeri, hogy a konzultációban szereplő idézetek valós tények, ők sem cáfolják, hogy az idézetek tőlük származnak.

A Helsinki Bizottság akciója nem más, mint tudatos kísérlet arra, hogy megakadályozza a nemzeti konzultációt, amelyben a magyarok elmondhatják a véleményüket az ország biztonságát veszélyeztető betelepítési tervektől.

Nem meglepő ez attól a bevándorláspárti szervezettől, amely több százmillió forintos támogatást kapott Soros György hálózatától, és amely korábban úgy jelentette fel nemzetközi fórumokon Magyarországot a bevándorlók ügyében, hogy azon még pénzt is keresett."

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!