szerző:
hvg.hu

Az eredeti főbérlő visszamondta a Soros György alapítványa által támogatott szervezet irodabérlését, de sokan siettek a szegényekért dolgozó szervezet segítségére.

"Lesz tető a fejünk fölött!" – írta Facebook-oldalán a Soros-támogatás miatt a leendő bérleményéből kipaterolt Az emberség erejének Alapítvány. Azt nem árulták el, hova mennek, csak azt közölték, az elmúlt időszakban nagyon sok támogatást és felajánlást kaptak, ennek köszönhetően nem jelent majd fennakadást az új munkahelyük kialakítása.

Volt már egy kiszemelt irodájuk – a Nappali nevet viselő kultúrkocsma üresen álló emeletén bérelt volna 130 négyzetmétert –, ám a főbérlő inkább lefújta az egészet. A Népszava szerint azért, hogy a város kormánypárti vezetésének eleget tegyen.

A pécsi Közgyűlés kormánypárti többsége mindeközben egy olyan szöveget fogadott el, amelyben a pécsi "Soros-kampányközpont" létesítése ellen tiltakoznak, és felkértek minden pécsit, ne adjon helyet egy ilyen irodának. Ez ugyanis "Európa, hazánk, Magyarország és Pécs jövőjét" is kockáztatja szerintük.

Kemény üzenetet küldött nekik Soros György Nyílt társadalom Alapítványa: közleményükben azt írták, az alapítvány (EEA) több mint 10 éve működik, "tevékenységük középpontjában az emberi jogok és a társadalmi szolidaritás erősítése áll, és ezt oktatási programokkal és a helyi közösségeknek szervezett képzésekkel igyekeznek megvalósítani". Most abban támogatta az alapítvány az EEA-t, hogy továbbra is folytassák elkötelezett munkájukat az ország egyik legelmaradottabb térségében az ott élők életminőségének javítása érdeklében. Vagyis, "migránsok" helyett a szegények oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését javítanák a támogatásból.

A Nyílt Társadalom Alapítvány szerint "a pécsi önkormányzat nyilatkozata nyílt megsértése az Alaptörvényben és a jogszabályokban biztosított véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságnak. Ez a nyilatkozat, amely korlátozza az alapítvány tevékenységét, kirívóan sérti minden ember alapvető jogát a szabad véleménynyilvánításra és a egyesülési jog szabad gyakorlására.

Ezek a megfélemlítő taktikák a magyar történelem legsötétebb időszakait idézik, amikor a hatalommal szemben kritikus embereket megfosztottak állásuktól, vagy a közéleti szereplés lehetőségétől, állami elnyomó eszközökkel hallgattatták el a kritikus hangokat."

A Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta működnek Magyarországon és segítenek a magyar embereknek különböző területeken, mint pl. az oktatás és az egészségügy.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!