szerző:
hvg.hu

Az önkormányzat a fertőzésveszélyre hivatkozva szankcionálta volna akár a galambok etetését, a Kúria szerint ez túlzás.

Hiába próbálta betiltani, szankcionálni az újpesti önkormányzat a kóbor vagy vadon élő állatot bárhol, köz- és magánterületen történő etetését, a Kúria Önkormányzati Tanácsa megsemmisítette ezt a 2015-ös helyi rendeletet, ahogy ez a Magyar Közlönyben megjelent. Jogorvoslatnak nincs helye. Az akár 200 ezres bírságot is jelentő szabálysértési passzust azzal magyarázta az önkormányzat, hogy a tevékenységgel közhigiénés problémák vannak, fertőzésveszélyt hordoz, ám a Kúria szerint a rendelet nem a szennyezést, hanem az etetést szankcionálja, ezért túl tágan határozza meg a büntetendő tevékenységet. Fennáll a kétszeres büntetés veszélye, és az is, hogy az önkormányzat eldöntheti, ez vagy a másik, hasonló rendelet alapján büntet, és ez alkotmányossági problémákat vet fel.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!