szerző:
Gergely Zsófia

Ahogy megjósoltuk, Vaszily Miklóst beválasztották annak a milliárdos ingatlancégnek a vezető testületébe, amelynek főrészvényese Schmidt Mária családi cége. A kormánybiztos érdekeltségébe tartozó tőzsdei cég közgyűlésén még csak tartózkodás sem volt, egyhangúlag mindenki a közmédia vezérét akarta az igazgatótanácsba 2022-ig.

A hvg.hu írta meg elsőként november végén, hogy Vaszily Miklóst, az MTVA vezérigazgatóját ültetnék a Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Nyrt. (BIF) igazgatótanácsába. A közmédia vezére kérdésünkre megerősítette az információt. Az értesülésünket átvevő 24.hu-nak viszont az MTVA sajtóosztálya már azzal próbálta elkenni az információt, hogy vezetőjüket valóban megkeresték a BIF-től, de még nem született döntés arról, hogy elfogadja-e a felkérést.

Nem lepődtünk meg, hogy a nagy vacillálás után azért csak elfogadta a milliárdos, ingatlanberuházásokkal és üzemeltetéssel foglalkozó, tőzsdei cégnél felkínált posztot. Ez most már egyértelmű abból, hogy a BIF rendkívüli közgyűlése egyhangúlag – nulla nem szavazattal, illetve tartózkodással – az igazgatótanács és egyben az auditbizottság tagjává választotta Vaszilyt a karácsonyi szünet előtt nem sokkal, december 22-én. A közmédia vezérének megválasztása több mint négy évre, 2022. augusztus 15. napjáig terjedő időtartamra szól.

Bár köztévé vezér megválasztása nem jogszerűtlen, illetve nincs összeférhetetlenség a BIF–MTVA-vonatkozásban, a kormányzati udvartartáshoz tartozó Schmidt cégében feltűnnie minimum érdekesnek nevezhető. Hiszen az 56-os kormánybiztos is megjelent Orbán Viktor többször kifejezett ukázának megfelelően a magyar médiapiacon a Figyelő című hetilap megszerzésével, amit rögtön utána elkezdtek – a köztévétől már megszokott mércével – kormányoldalivá kalibrálni. Erre többen távoztak is a hetilaptól, amelynek szerkesztőbizottságába olyan egyértelmű politikai kötődéssel rendelkező emberek kerültek, mint Lánczi Tamást, a Századvég Alapítvány elemzője, aki a főszerkesztői posztot is megkapta, L. Simon László egykori kulturális államtitkár és Schmidt Mária saját Terror Háza-beli alárendeltje, Tallai Gábor programigazgató.

Az igazgatótanács, amelynek most már Vaszily is a tagja, a BIF legfőbb vezetői testülete, a hvg.hu cikksorozatban számolt be arról, hogyan szorították ki a testületből a korábbi nagyrészvényes/bankvezér Spéder Zoltánt és Nobilis Kristóf üzletembert. Schmidték így átvették a hatalmat a milliárdos részvénytársaságban, ahol most már Vaszily Miklósnak is helye van.

Itt pont nem üzletileg, hanem köz(pénzből fizetett)ügyben egy asztalnál: Schmidt és Vaszily stratégiai partnerségi megállapodást írnak alá a Terror Háza Múzeumban 2016 májusában
©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!