Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A közpénzek felhasználásának őre, az Állami Számvevőszék a Jobbik és a többi ellenzéki párt gazdálkodását majdnem annyi idő alatt folytatta le, mint amennyibe egy elvileg kész jelentéstervezet közzéadása telik a Liget Projekt beruházója, a Városliget Zrt. esetében.

Nem sieti el az Állami Számvevőszék minden gazdálkodó vagy közpénzt felhasználó szervezet ellenőrzését.

A Jobbiktól október elején próbálta beszerezni a szükséges dokumentumokat, december 15-re megvolt a jelentéstervezet, január 8-án már kész volt a jelentés – és így futottak végig a DK, LMP, Együtt ellenőrzésén is. Az ügyből politikai nyilatkozatháború is kerekedett, a pártok nem akarják befizetni a büntetést, Szigetvári Viktor, az Együtt választmány elnöke szerint a NAV viszont inkasszózni fogja azt akár a kampánytámogatásból, és akkor az ÁSZ az újabb ellenőrzéskor újabb szabálytalanságokra fognak bukkanni, úújabb elmarasztalás, büntetés lesz a vége.

Mennyire más mederben halad a Liget Projekt beruházójának, a Városliget Zrt.-nek az ÁSZ-ellenőrzése. Az ÁSZ 2017. június 30-án számolt be arról, felkészül a zrt. vizsgálatára: "az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt-e; a gazdálkodó szervezet szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak; biztosítva volt-e a közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással; a vagyonváltozást eredményező döntések esetében a tulajdonosi jogok gyakorlója és a gazdálkodó szervezet szabályszerűen jártak-e el".

Egy hónapra rá, július 27-én már arról számolt be, folyamatban van az ellenőrzés, a Városliget Zrt. elektronikusan adatot szolgáltatott, megkezdődött a munka. Szeptember 15-én már ott tartott a dolog, hogy folyamatban volt a jelentéstervezet összeállítása. "Az Állami Számvevőszék módszertanának megfelelően a közérthető, rövid, tömör és felhasználóbarát jelentés készítésével a cél az, hogy eredményesebben hasznosíthatóak legyenek a számvevőszéki jelentésben bemutatott ellenőrzési megállapítások."

Október 4-én pedig arról olvashattunk, "az ellenőrzési program jóváhagyott ütemtervének megfelelően elkészült, és szeptember 29-én az Elnöki Értekezletre előterjesztésre került a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének megfelelőségi ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéstervezete". A jelentéstervezetre egy link is mutat a szövegben, de erre rákattintva visszaugrunk a szeptember 15-i cikkre. "A számvevőszéki jelentéstervezetet az észrevételekkel és véleményekkel együtt az Állami Számvevőszék Elnöki Értekezlete tárgyalja meg." Ez volt október 4-én tehát.

És azóta mi történt? A jelentéstervezetet, ha az értekezlet nem talált benne semmi kivetnivalót, valamikor el kellett volna juttatni a Városliget Zrt.-hez, amelynek 15 napja van annak véleményezésére, majd ki kellett volna adni a jelentést. Ehhez képest ma, január 9-én az ÁSZ azt válaszolta a jelentés mibenlétét firtató kérdésünkre:

"Tájékoztatom, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése jelenleg még folyamatban van".

A késlekedés mindenesetre nem a Városliget Zrt. hibája, az ÁSZ nem kért be tőlük semmilyen kiegészítő adatot, ők mindent időre átadtak – a hvg.hu azt a választ kapta a zrt.-től: "A Városliget Zrt. valamennyi szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének határidőre eleget tett."

Remélhetőleg a jelentéstervezet nem a választások utánra fog elkészülni, ahogy pl. az úszószövetségi – a kormányhoz köthető volt MÚSZ-elnök alatt történt vélelmezett szabálytalanságok ügyében zajló nyomozás határideje is valahogy épp akkoriban zárul le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!