szerző:
hvg.hu

Borzasztó az ellenzék helyzete Budapest belvárosában: hiába szeretne a többség kormányváltást, ha nincs együttműködés, simán nyerni fog a Fidesz-KDNP.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Sima győzelemre készülhet a Fidesz–KDNP a budapesti 1-es számú választókerületben – erre az eredményre jutott a Közös Ország Mozgalom felmérése. Pedig a pesti Belváros, a Vár, valamint Józsefváros és Ferencváros Nagykörúton belüli részeit összefogó választókerület lakóinak 60 százaléka kormányváltást szeretne. Csakhogy annyi párt indít ott erős jelöltet, hogy még az sem egyértelmű, kit kéne választania annak az ellenzéki szavazónak, aki a legerősebb nem fideszest választaná.

Az adatfelvételt februárban, még a hódmezővásárhelyi választás előtt végezte el a Közös Ország Mozgalom megbízásából a Medián.

Ebben a választókerületben az Együtt és a Momentum is az elnökét indítja a KDNP-s Hollik István ellen, Juhász Pétert, illetve Fekete-Győr Andrást. Az LMP az első számú fővárosi politikusával, Csárdi Antallal száll harcba, az MSZP–Párbeszéd pedig egy országosan kevésbé ismert politikussal, a Párbeszéd budavári önkormányzati képviselőjével, V. Naszályi Mártával indul. A Jobbik a belvárosi képviselőt, Losonczy Pált indítja el.

A probléma az az ellenzék számára, hogy túl sok az erős jelölt, nem lehet megjósolni, hogy melyikük lehet Hollik első számú kihívója. Ezért még a taktikai szavazás sem működik, a választók teljesen bizonytalanok abban, ki a legerősebb nem fideszes.

Ha senki nem lép vissza, akkor Hollik nagyon simán győzne: várhatóan 42 százalékot kapna, míg a második helyezett V. Naszályinak is csak 18 százaléka lenne.  Az egyetlen megoldás az lenne, ha csakis egyetlen jelölt maradna, és nem a jobbikos. Juhász, Fekete-Győr vagy Csárdi jó eséllyel indulhatna el Hollik ellen egyedüli kihívóként, és V. Naszályi sincs sokkal lemaradva tőlük. Egyedül Losonczynak nincs esélye semmilyen forgatókönyv szerint sem megverni Hollikot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!