szerző:
Gergely Zsófia

„Lényegesen magasabb technológiai színvonalat” fog nyújtani az a cég, amelyik a jövőben a CT és más életfontosságú diagnosztikai eljárásokat végzi a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban – állítja Balog Zoltán minisztériuma. Hogy ezt honnan veszik, az nem derült ki, ugyanis az új szolgáltatónak komoly egészségügyi tapasztalata nincs, eddig textilárukkal foglalkozott, így egyenruhát és derékszíjat gyártott a TEK-nek. Az Országgyűlés honlapjára kikerült hivatalos válaszból éppen csak az nem derül ki, ki a felelős és mi a magyarázat a történtekre.

A hvg.hu írta meg nemrég, hogy a pesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a kórházudvaron parkoló mobil CT-ben kell ellátni a daganatos és más súlyos betegeket, már ha fel tudják őket vinni a csúszós rámpán a kamion ajtajához. Cikkünk megjelenése után az ácsolt rámpa fölé ácsolt, átmeneti tető került, de az ideiglenes megoldás hónapokon át marad, amíg csak a CT, MR és egyéb diagnosztikai vizsgálatokat átvevő, új szolgáltató nem alakítja ki végleges központját. Csakhogy elődjének szerződése több mint 10 év után járt le, vagyis pontosan tudták, mikortól kell megoldani a betegek ellátását. Ennek ellenére addig csúsztak a pályáztatással, hogy muszáj volt az átmeneti, kamionos megoldáshoz folyamodni.

Ennek miértjét firtatta a parlamentben írásbeli kérdés formájában Szabó Tímea országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke. Pár napja a parlament honlapjára kikerült Rétvári Bence válasza, aki Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megbízásából reagált a hivatalos felvetésre. A válaszból azonban pont az nem derül ki, ami a főkérdés volt: „hogyan lehetséges, hogy nem zárult le időben a kórházban a CT-szolgáltatásra vonatkozó tender?”.

Az érdemi válasz helyett Balogék inkább nekimentek Szabónak azzal, hogy „hiteltelen a betegellátásért való aggodalma”, mivel annak a pártszövetségnek a listáján jutott be a parlamentbe, amelynek jelöltjei kormányzásuk alatt több mint 600 milliárdot vontak ki az egészségügyből és kórházakat zártak be. Ráadásul azokkal lépett választási szövetségre, akik a vizitdíjjal fizetőssé tették az egészségügyet – utaltak az MSZP és a PM választási együttműködésére.

Hogy a politikai vagdalkozáson túl némi szakmai része is legyen az egyetlen A4-es oldalon letudott minisztériumi válasznak, hozzáteszik: a tendereket szakmai szempontból az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), jogi és közbeszerzési szempontból pedig a Miniszterelnökség ellenőrzi. És „a folyamatok minden tekintetben” rendben voltak – állítja Rétvári.

A megcsúszott tenderen végül a Kraft HD Zrt. lett a befutó, amelynek tevékenységi körei közt szerepel ugyan az „egyéb humán-egészségügyi ellátás”, de fő tevékenysége konfekcionált textiláruk gyártása, „ruházat kivételével”. Komolyabb, diagnosztikai tapasztalatot nem is kértek a pályázóktól, a Kraft HD pedig egy teljesen más területen szerzett referenciájáról ismert: a TEK-nek szállított textilárukat, a zubbonyoktól a derékszíjon át a taktikai bakancsig.

Ezért pikáns, hogy az új terepen a cég még nem is bizonyított, a minisztérium válaszában mégis arra hivatkozik, hogy „lényegesen magasabb technológiai színvonalat képviselő ajánlathoz” jutott a kórház az új szolgáltatóval. Ráadásul 20 százalékkal alacsonyabb összegért nyújtja a CT és egyéb vizsgálatokat a korábbi szolgáltatóhoz képest – érvelnek. Hiszen „a verseny nyitott volt mindenki számára, aki el akart indulni”.

Itt már elkészült az ácsolt tető a csúszásveszélyes rámpa fölé
©

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!