Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Nemcsak a Migration Aidnél próbálkozott az a cég, amely Bécsbe invitálta a menekültsegítő civil szervezet vezetőjét úgy, hogy a beszélgetés hangfelvétele aztán a Magyar Időknél kötött ki. A Magyar Helsinki Bizottságnál is jelentkezett, sőt nem ez az egyetlen ilyen gyanús cég. A cég telefonja nem is csöng ki, helyette magyar nyelvű hibaüzenetet kapunk.

A jogvédő Magyar Helsinki Bizottságot is megkereste az a cég, amely kecsegtető ajánlattal Bécsbe invitálta a Migration Aid menekültsegítő szervezet vezetőjét, Siewert Andrást, aki szerdai sajtótájékoztatóján titkosszolgálati hátteret vizionált a szervezetet lejárató akciósorozat mögé.

Pardavi Márta, a Helsinki társelnöke azt mondta a hvg.hu-nak, február 26-án kereste meg a vélhetően fedőcég Smart Innotech, vagyis akkor, amikor – Siewert elmondása alapján – a Migration Aidnél utoljára jelentkeztek. E-mailen keresték meg őket, amire Pardavi nem válaszolt, majd később telefonon hívták. Őt is Bécsbe invitálták, amit a Helsinki társelnöke elutasított, azt kérte, küldjenek anyagot e-mailen. A cég egy Helsinkinek releváns projektet ajánlott, és Siewertre hivatkozott, mint aki a Helsinkit ajánlotta. Ezután a Helsinki Bizottság felvette a kapcsolatot Siewerttel is, aki azt mondta, a Smart Innotech egy nem létező cég, amit a Helsinkiben is így gondoltak, miután lecsekkolták a cég sematikus, semmitmondó honlapját.

©

Úgy tudjuk, ugyanilyen fedőcég hálózta be Dénes Balázst is, amelyből aztán a Jerusalem Postban lett leleplező cikk, és amely alapjául szolgáló beszélgetés hanganyagát aztán Szijjártó Péter el szándékozik kérni az izraeli laptól.

De nem a Smart Innotech volt az egyetlen jelentkező, decembertől kezdve összesen három ugyanilyen, elég átlátszó fedősztorival jelentkező cég kereste meg a Helsinkit. A cégneveket egyelőre nem akarja megosztani a szervezet, Pardavi annyit mond, egy állítólagos bahreini hedge fund, a magát londoni cégnek tituláló Smart Innotech, egy párizsi rendezvényszervezőként bemutatkozó cég kereste meg őket. A társelnök úgy jellemzi őket, mintha a szokásosnál kissé intelligensebb és profibb nigériai herceges bepalizós e-maileket kapott volna, amelyek a civil szervezetnek is előnyös üzleti-szakmai lehetőséggel kecsegtetnek. Ugyanakkor egyből lejött, hogy kamucégekről van szó.

Úgy tudjuk, ilyen nigériai herceg-féle átverős cégek azért fel szoktak bukkanni civileknél, de egy, az ajánlatuk részletei felől érdeklődő válasz e-mail után már általában nem jelentkeznek.

A Menedék Egyesület igazgatója, Kováts András azt mondta a hvg.hu-nak, Siewerth még január végén megkereste a Menedéket, hogy érdekli-e őket a Smart Innotech ajánlata, mert úgy tudja, a Menedéket is megkereste a cég. Kováts azt mondta Siewertnek, nem, nem kereste meg őket, és nem érdekli őket az ajánlat.

A civil szervezetek most kezdtek el egymással egyeztetni a kérdésben, miután a Magyar Idők cikke lejött.

©

A Magyar Időkben Bayer Zsolt közölt anyagot egy "beépült oknyomozó újságírótól", aki Siewerth Andrással beszélt Bécsben, és a beszélgetés alapján több dologgal is megvádolta a Migration Aidet: azt állítja, a világban igenis létezik egy Soros-hálózat, amelyet a milliárdos üzletember koordinál, és a célja a saját pénzügyi érdekeit képviselni az emberbarátság álarcában, politikai befolyás szerzésével. Azt állította, a Migration Aid adatbázist épített a tranzitzónában a menedékkérőkről, kiterjedt nemzetközi hálózata van a szervezetnek és sok szerb menekültszervezettel áll kapcsolatban. Utóbbi kettő amúgy nem túl meglepő egy menekültekkel foglalkozó civil szervezet esetében, amely a déli, szerb határnál is tevékenykedik. Bayer folytatni fogja a cikksorozatot.

A cikket felkapta a kormánypárti sajtó, sőt a kormány most már a Migration Aid betiltását követeli, meglehetősen gyorsan.

A Migration Aid válaszul sajttájékoztatót tartott, amelyben Siewert András elmondta, a Bayer-féle cikk alapját képező beszélgetés egy Smart Innotech nevű állítólagos cég csapdája volt. A cég munkát ajánlott, és egyeztetésre hívta Siewertet Bécsbe. Ezen Siewert szerint egy idő után politikai kérdései, sőt illegális tevékenységre vonatkozó javaslatai is voltak – megpróbálta illegális kormányellenes tevékenységre rávenni a Migration Aid vezetőjét. A szervezet rögzítette a beszélgetést, és állítása szerint jelentette a hatóságoknak az ügyet – ezt, úgy tudjuk, nem nagyon lehet igazolni, mert az ilyen, nemzetbiztonsági érintettségű ügyeknél nincsenek bejelentést igazoló iratok. Az adatbázis-építésről Siewert azt mondja, megvezette vele a kérdezősködő céget, mert ők valójában csak a menedékkérők ruhaméretéről vezettek listákat. (A civilek adománygyűjtéssel is foglalkoznak.) Siewert azt gyanítja, hogy titkosszolgálati szála is lehet a dolognak, mert szerinte annyira profi, kiterjedt és költséges volt az akció.

A 2015-ös Migration Aid
©

Siewert közlendője amellett, hogy bombasztikusra sikeredett, sok kérdést nyitva hagyott: nem lehet igazolni a titkosszolgálati hátteret, a milliós költségeket, az sem egyértelmű, hogy a szervezet a kezdetektől fogva átlátott-e a szitán, és csak cselből válaszolt úgy a rejtélyes kamucég képviselőjének, ahogy válaszolt. Siewert azt sem egyértelműsítette, hogy nyilvánosságra hozza-e a beszélgetést, amit rögzített.

Az viszont, hogy máshol is felbukkantak különös cégek, megerősíti, hogy valakik nagyon próbáltak dolgozni rajtuk, a csapdákat felállították több, a kormány által Soros-civilnek tartott szervezetnek. A cégek komolytalanságát előbb-utóbb mindenhol felismerték, ám tény, hogy a csapda elég jól fel volt állítva, és az is tény, hogy a találkozóról készült dokumentumok eljutottak a Magyar Időkhöz. Hogy ki állhat a háttérben, nehéz megmondani, de az időzítés egyértelműen a magyar kormány és a Fidesz politikai érdekeit szolgálja.

Kamucég magyar hibaüzenettel

A Smart Innotech cég a hvg.hu kutatásai alapján tényleg fantomcégnek tűnik, a honlapjuk ingyenes szolgáltatással készült, a domainregisztráció rejtett. A honlap tárolt verzióján teljesen semmitmondó szövegek meg stock fotók vannak csak, illetve címként egy londoni irodaház van megadva. A cég telefonja: +44 020 3369 0965 Ennek hívásakor viszont egy magyar (!) szöveg fogadta a próbálkozásainkat: "a vonal túlterheltsége miatt ismételje meg hívását később". A Linkedin-profil szerint Londonban és New Yorkban működik a cég. Van egy smart innotech nevű Facebook-oldal is – nulla rajongóval –, de nem tudni, hogy ez ugyanaz-e, mivel semmilyen tartalom nincs rajta egy thaiföldi telefonszámon kívül. Az oldal kategóriája: házfelújítás.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!