szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mintegy 200 ezer cégnek kell mélyen a zsebébe nyúlnia, ha az új Ptk. 2014. március 15-i hatályba lépését követően a 3 milliós kötelező törzstőkét kiterjesztik a régebben működő cégekre is.

Már elfogadták azt a törvényt, amely 3 millió forintos törzstőkét ír elő a kft.-k alapításához, és ehhez idővel valószínűleg alkalmazkodnia kell azoknak a cégeknek is, amelyeket korábban, ennél kisebb tőkével alapítotak. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint az utóbbi öt évben alapított kft.-k 90 százalékát 3 millió forintnál kisebb tőkével jegyezték be, így jelenleg több mint 200 ezer olyan cég van, amelynek törzstőkét kell majd emelnie.

Valószínűsíthető, hogy a meglévő kft.-k esetében a törvény egy átmeneti időszakot fog biztosítani a törzstőke felemelésére, e nélkül ugyanis elképesztő cégalapítási hullám előzné meg a változást. Ha az intézkedés visszamenőleges lesz, a tulajdonosoknak előbb-utóbb a zsebükbe kell nyúlniuk, mert a cégek zömének a tőkeemeléshez nincs meg a fedezete. A rendelkezés miatt feltehetőleg sok kis kft. dönt majd a cég működésének beszüntetése mellett, hiszen a tulajdonosok nem akarják vagy nem tudják vállalni a többletterhet és a nagyobb kockázatot egy esetleges bedőlés esetén.  

A kis kft.-k tömeges bezárása a foglalkoztatáson is nyomot hagy majd, ugyanakkor az intézkedés jelentős tisztulási folyamatot fog elindítani a cégvilágban. Számos olyan cég is megszűnik majd, amely eddig nem működött, vagy kizárólag adóoptimalizálási céllal vegetált. Megváltozik a cégvezetők hozzáállása az új alapításokhoz is, ami beleillik az Orbán-kormány cégpolitikájába. Az egyszerűsített cégalapítás megszüntetése, a cégbíróságok ellenőrzési feladatának kiszélesítése, a cégvezetéstől való eltiltás szigorítása és most a törzstőke megemelése mind abba az irányba mutat, hogy kizárják a cégvilágból az ügyeskedőket és adósságszédelgőket.

 

 

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!