szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vizsgálatban érintett egri kistermelő készítette azokat az élelmiszereket, amelyek miatt botulizmusban betegedett meg több ember – közölte kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot, eredmény augusztus végére várható. Eddig egyebek mellett az derült ki, hogy a szarvasgomba pestóban nem sok szarvasgomba volt.

Nem az egri kistermelőhöz köthető Gourmand Companyt, hanem közvetlenül a kistermelő tevékenységét vizsgálják.

Az eddigi információk szerint a kistermelő készítményeinek választéka meghaladta a negyvenet, "ebből két termék, a szarvasgomba pesto, illetve a humusz a gyanúsítottak". Az már kiderült, hogy a szarvasgomba pesto nem szarvasgombából, hanem csiperkéből készült, és szarvasgombás olajjal ízesítették. A termelés dokumentumainak hiánya azonban hátráltatja a vizsgálatot – tették hozzá.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság 60 nappal meghosszabbította az élelmiszerbiztonsági vizsgálatot. A betegséget okozó termékeket valószínűleg 2013 második felében gyártották, de konkrét tételeket nem tudtak beazonosítani, szintén azért mert hiányoznak ehhez a papírok.

A hatóság vizsgálja a kistermelő tevékenységének jogszerűségét és szakszerűségét, köztük az eszközeit.

Az egri kistermelő nem a hatóságnál regisztrált címen végezte a tevékenységét, és kistermelőként nincs is a hatóságnál regisztrált címe.

A vizsgálat elindítása óta nem történt új megbetegedés.

A Nébih június 21-én figyelmeztetett a botulizmus veszélyére. A gyanú szerint Keksz Zsolt egri kistermelő Gourmand Company márkajelzésű készítményeitől betegedett meg botulizmusban négy ember. A kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették.

Az adatok alapján Magyarországon egy, Grúziában és Franciaországban három ember lett beteg.

Keksz Zsolt azt feltételezi, hogy nem a cége által gyártott termékektől betegedtek meg a fogyasztók. Érvelése szerint őstermelőként az előírtnál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak, termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!