szerző:
hvg.hu

Miután a bíróság eltiltotta a Fővárosi Önkormányzatot a Budapesten kihelyezett Mahir-oszlopok bontásától, a Mahir elkezdte visszaállítani a hirdetőoszlopait.

Szerdán az Andrássy út 76. számnál a sajtó nyilvánossága előtt helyezték vissza a korábban elszállított oszlopot a keddi bírósági ítélet nyomán. Kevesen tudják, de ennek módja az, hogy egy emberre rárakják a hengert, aki belül odacsavarozza az oszlopot, majd kimászik belőle.

©

A Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopokra vonatkozó, 25 évre szóló szerződését október 31-ei hatállyal mondta fel a főváros. Egyben felszólították a társaságot, hogy hatvan napon belül bontsa el az oszlopokat, és állítsa vissza az eredeti állapotot az érintett helyszíneken. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég nem sokkal ezután adott be keresetet a szerződésbontás miatt a Fővárosi Törvényszéken.

©

A Mahir Cityposter a Mahir Zrt.-n keresztül Simicska Lajos tulajdonában áll. 2006-ben a Fidesz segédletével írták alá a szerződést 621 hagyományos hirdetőoszlop, valamint 140 darab „le- és elfedő rendszerű hirdetőoszlop” felállításáról, illetve 25 éven keresztül való üzemeltetéséről.

©

A kijelölt határidőig a Mahir Cityposter nem bontotta le az oszlopokat, ezért január 2-án a Fővárosi Önkormányzat munkatársai fogtak neki a munkának. Simicskáék is léptek: biztonsági őröket állítottak az oszlopokhoz, és volt, ahol dulakodásig fajult a vita.

A keddi ítélet szerint összesen 644 oszlop tekintetében kell biztosítani a fővárosnak a Mahir számára a korábbi szerződés szerinti közterület-használatot. A törvényszék indokolásában utalt egyebek mellett arra, hogy a bontás jelentős és indokolatlan kárt okoz a Mahirnak, mivel a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!