szerző:
hvg.hu

Az EU vizsgálja, hogy megfelelően költötték-e el a Budapest Szíve nevű programhoz adott uniós milliárdokat. Elképzelhető, hogy végül visszakövetelik a pénzt, ha szabálytalanságot állapítanak meg. Az ügyben uniós jelzésekre Magyarországon is indult vizsgálat, de a majdnem egy éve tartó nyomozásnak egyelőre nincs gyanúsítottja – írja a VS.hu.

A fővárosi kiskörúton belüli utcákat, tereket az elmúlt években 15,18 milliárd forintból újították fel, ebből 9,9 milliárd forint származott uniós forrásból – emlékeztetnek a cikkben.

Az Európai Bizottság múlt héten arról tájékoztatta Jávor Benedeket, a PM európai parlamenti képviselőjét, hogy elindították azt az eljárást, amelyben Magyarországtól visszakövetelhetik a kifizetett pénzeket. A magyar hatóságok elküldték észrevételeiket Brüsszelnek az ügyben, ezeket még elemzik, utána dönthetnek a tényleges visszafizettetésről. A politikusnak küldött levélből nem derül ki, hogy mennyi pénzt kérnének vissza.

Az uniós források felhasználásáért felelős Miniszterelnökségen azt mondták, hogy az uniós jogszabályok miatt semmilyen részletet nem árulhatnak el az ügyről. Az Európai Bizottságtól sem kapott még választ a lap.

A Budapest Szíve programot korábban vizsgálta az EU csalás elleni hivatala, az OLAF is, akkor derült ki, hogy a brüsszeli nyomozók szabálytalanságokat találtak a programnál. Csak annyit közöltek anno ezzel kapcsolatban a hivataltól, hogy „pénzügyi korrekciós javaslatot” tettek az EB-nek.

Az OLAF tavaly januárban a magyar ügyészséget is megkereste észrevételeivel. Ezután a Fővárosi Főügyészség márciusban nyomozást rendelt el „különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt”. A nyomozással a BRFK korrupció elleni főosztályát bízták meg. A rendőrség semmilyen részletet nem árult el, és az ügyészségtől is csak annyit közöltek, hogy a nyomozás október 2-i határidejét kitolták március 2-ára.