szerző:
MTI / hvg.hu

Eladták a Class FM-et működtető társaságot, az Advenio Zrt.-t – jelentették be egy hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Május 17-én százszázalékos tulajdonrészt szerzett a társaságban a Sláger Rádió Zrt. – mondta Turi Árpád vezérigazgató. A 2009-es frekvenciapályázatokig itthon a Sláger Rádió volt az egyik országos kereskedelmi rádió, és Sláger FM néven tavaly november óta Budapesten is működik egy rádió. A Class FM-en a hírek szerint egyelőre nem terveznek változásokat, ráadásul a rádió frekvenciaengedélye lejár ősszel.

Turi Árpád beszélt arról is, hogy 1998 és 2009 között a Sláger Rádió Zrt. az ország legnagyobb és legsikeresebb rádióját üzemeltette, amelynek 2,2 millió hallgatója volt, miközben hétéves működése alatt a Class FM 2,8 milliós tábort épített ki magának. Egyfajta folytatás a feladat, és "nem valószínű", hogy nekik kellene alakulniuk azon adók kínálatához, amelyek őket "szeretnék követni" – fogalmazott.

Michael McNut, a vevő igazgatóságának elnöke azt hangsúlyozta: cégük a kezdetektől jelen van a magyarországi kereskedelmi rádiós piacon. A tranzakciót hétfőn bejelentették a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, a Class FM márkanevet megtartják – tette hozzá.

Kérdésre, konkrét összeg említése nélkül annyit közölt: piaci alapú a cégért fizetett összeg, és ennek kalkulálása során figyelembe vették azt is, hogy ősszel lejár a használt frekvencia jogosultsága, és még nem született döntés a hosszabbításról.

Elmondta még, hogy a rádió struktúrájában nem lesznek gyors változások, de tárgyalásban vannak a Sláger Rádiót korábban működtető Emmis Communications nevű amerikai céggel, amelyet stratégiai irányítóként és támogatóként kívánnak bevonni: először felállítanak egy közös diagnózist, és ennek alapján keresik majd a fejlődés irányát.

Az MTI beszámolója szerint a Sláger Rádió Zrt. 85 százalékos tulajdonrészével rendelkező Michael McNut partnerként említette a két évtizede a magyarországi piacon jelen lévő Marquard Mediát is, amely a vevő cégben 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik.

Utóbbi kedden azonban pontosított. E szerint a Marquard Media Magyarország valójában nem szerzett semmilyen tulajdonrészt a Class FM-ben. Azt állították, a Sláger Rádióban van Jürg Marquardnak részesedése egy MEM Magyar Electronic Media nevű cégen keresztül, ami nem kötődik semmilyen módon a Marquard Media-hoz, azon kívül, hogy a közös végső tulajdonos miatt kapcsolt vállalkozás.

Slágertől a Classig

A 2009-es frekvenciapályázatokig két országos kereskedelmi rádió működött itthon, a Danubius Rádió és a Sláger Rádió. A frekvenciacsomagjaikra kiírt pályázaton mindkét társaság elindult, de vesztettek, és mindkét nagy multú rádió elhallgatott az országos frekvenciákon 2009 utolsó negyedévében. Mindkét cég bírósághoz fordult, a Sláger ügye a Világbank mellett működő washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróságig jutott, de ott 2014 áprilisában elutasították a keresetet.

©

A Sláger helyén a Neo FM szólalt meg, de nem volt hosszú életű, anyagi problémák miatt 2012 végén megszűnt, frekvenciái a közmédiához kerültek. A Danubiust a Class FM váltotta, ennek tulajdonosát, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Advenio Zrt.-t adták most el.

A Sláger név egyébként nemrég újra megjelent a budapesti rádiós piacon: a 103,9 MHz-en szóló Juventus Rádió helyén szól november 2-a óta a Sláger FM az egykori, országos Sláger Rádióéhoz hasonló zenei kínálattal. Ennek üzemeltetője a Sláger FM Hálózat Zrt.

©

A két "slágeres" társaságnak valószínűleg nincs köze egymáshoz, nemcsak a nevük különbözik, a székhelyük sem azonos.

A radiosite.hu-n is azt írják: nem az új Sláger FM, hanem a 2009-ben frekvenciajogosultságát elvesztő Sláger Rádió Zrt. vette meg az Adveniót, és egyelőre nem terveznek változásokat a Class FM-en.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!