szerző:
MTI/hvg.hu

Elhunyt Illés Lajos; a legendás Illés együttes alapítóját életének 65. évében hétfőn érte a halál.

Az Illés együttes a kezdetekkor.
A hazai beat alapzenekara
A halálhírt az egykori Illés zenekar tagjainak ügynöksége, a Zikkurat közölte. Illés Lajos 1942-ben született. A Kossuth-díjas billentyűs, zeneszerző, énekes testvérével, Illés Károllyal alapította az Illés együttest 1960-ban. 

Általános iskolás kora óta zenélt, 1960 és 65 között az első, majd 1965-73 a második, a "nagy" Illés együttes alapítója és vezetője. A klasszikus felállás, azaz a Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Bródy János, Pásztory Zoltán és Illés Lajos névsorú zenekar feloszlása után  1973-tól a 80-as évek elejéig ugyanazon a néven működteti harmadik zenekarát. Ezzel azonban már nem tudta megközelíteni a magyar beatzene alapzenekarának sikereit.

A zenekari évek után önálló zenedarabjaival foglalkozott, 1992-től kezdve a kisoroszi református gyülekezet kántora is volt, illetve részt vett az egykori társakkal az Illés monstre nosztalgia-koncertjein. A legutóbbi, 2005-ös sorozaton már nem vehetett részt az együttes dobosa, Pásztori Zoltán, aki 2005 májusában hunyt el.

MTI Kult

Az Illés zenekar döntött: játszanak

Az Illés együttes tagjai szerdán úgy döntöttek: Pásztory Zoltán váratlan elhunyta ellenére megtartják az augusztus 5-re tervezett 40. éves jubileumi koncertet Csíkszeredán és fellépnek Budapesten is, a Sziget Fesztivál nyitónapja előtt.

MTI Itthon

Elhunyt Pásztory Zoltán, az egykori Illés együttes dobosa

Elhunyt Pásztory Zoltán, az Illés együttes dobosa. A 61 éves, Kossuth-díjas művészt vasárnap hajnalban, 61 éves korában élte a halál. A zenekar augusztusra koncerteket tervezett, egyelőre nem tudni, mi lesz az elképzelésekből.

MTI Kult

Illés feldolgozás-lemez más generációktól

A negyvenéves Illés-zenekar a Sziget nulladik napján mond végleg búcsút a közönségnek. Ez alkalomból több mai zenekar az együttes dalainak feldolgozását vette lemezre.