szerző:
hvg.hu

A dán Jorn Utzon építész tervei alapján megépített és 1973 októberében megnyitott sydney-i operaházat dagadó vitorlákhoz hasonlatos jellegzetes formájának köszönhetően talán a legismertebb zenei szentélyként tartják számon a világban. Színvonalas zenei produkcióit évente kétmillióan látogatják. A házban öt színpad kapott helyet, ezek több mint 5500 nézőt tudnak befogadni. Az épület-komplexumban még öt próbára alkalmas stúdió, továbbá egy filmszínház is található.

A világhírű operaház. Vége a dalnak?
©

Az időközben elöregedett, a művészek számára egyenesen életveszélyessé vált színpadtechnika, a csökkenő nézőszám, és nem utolsó sorban a mielőbbi felújításhoz szükséges pénz híján újabban olyan hírek keringenek az angol, és ausztrál sajtóban, illetve egyes internetes hírportálokon – a gondokra a Boston Consulting Group jelentése is felhívta a figyelmet –, hogy a sydney-i operát a 2011/12-es szezontól akár be is zárhatják.

Az ausztrál állam és a szövetségi kormány tavaly megtorpedózta a zenés színház vezetésének 900 millió ausztrál dolláros (közel 620 millió eurós) mentőtervét, így a jelenleg rendelkezésre álló évi alig 30 millió ausztrál dollár még a karbantartásra sem elegendő. Bár Richard Evans, a sydney-i operaház ügyvezető igazgatója kétségbeesetten próbál megnyugtatni mindenkit, hogy szerinte nincs szükség még az operaelőadások számára szolgáló nagyszínpad időszakos bezárására sem, ám ha nem érkezik meg a kormánysegítség, a szakértők szerint ez előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!