szerző:
hvg.hu

Megérkezett ugyanis a Szívünk Rajta gyerekkönyv-ajánló program újabb listája. A könyvesboltokban tanácstalanul kutakodó szülőknek segítséget nyújtó projekt szervezői gyerekektől, szülőktől és kiadóktól egyaránt várják a továbbbi javaslatokat.

Az adventi időszakban egyre többen teszik fel a kérdést: milyen könyvet vegyek a gyerekemnek? Épp ezért szövetkezette gymással az UNICEF Magyarország és a Bookline arra, hogy közös gyerek-könyvajánló programjuk segítségével egyre kevesebbszer merüljön fel ez a kérdés.

Szívünk rajta program keretében a  felnőttekből és gyerekekből álló szakmai csapat négy kategóriában (mesél, segít neki, fejleszt, segít neked) értékeli a könyveket, és ítéli oda a Szívünk rajta-matricát azoknak a könyveknek, amelyek a szakmai csapat szerint kiemelkedő élményt nyújtanak.

Az egyik listára felkerült könyv
©

»Egy kilenc éves, betűfaló gyerek anyukájaként tudom, hogy milyen nagy a "zaj" a könyvesboltokban, látom, mekkora az esélye annak, hogy hibásan döntök, vagy hagyom a gyereket rosszul választani« - vallott saját dilemmájáról a szakmai csapat egyik tagja,  D. Tóth Kriszta.

A program októberi indulásakor már láthattunk egy szűkebb könyv-listát, ezeket a szakmai csapat állította össze saját kedvenceiből kedvcsinálónak, azonban a valódi sikert a szervezők abban látják, hogy a felhívásra rengeteg ajánlás érkezett. Az ajánlásokból negyedévente Szívünk Rajta-listákat publikálnak. A szakmai csapatban ráadásul az egyik legfontosabb szerep a gyerekeké, akik maguk is részt vesznek a zsűrizésben.

Az olvasóktól beérkezett ajánlások és a szakmai csapat véleménye alapján a listára ezúttal kilenc könyv került fel és kapott matricát. Hét könyv a „mesél” kategóriában, 1-1 könyv pedig a két „segít” kategóriában érdemelte ki az ajánlást. Akad közöttük régi klasszikus, modern mesekönyv óvodásoknak, rendhagyó tündérmese már olvasni tudó nagyobb gyerekeknek.

Gyurkó Szilvia a szakmai csapat gyerekjogi szakértője hozzátette: "Nem volt könnyű helyzetben a szakmai csapat, egy-egy könyvnél komoly vitáink is voltak. De úgy érezzük, hogy több kincset is találtunk, amire nagy örömmel hívjuk fel a figyelmet".

A listára ezúttal felkerült új könyvek:

„Mesél” kategória:

Julia Donaldson-Axel Scheffer: A legcsinosabb óriás

Gál László, Hitka Viktória: Zinka és Simafül varázslatos kalandjai,

K. László Szilvia: Marci és a galibák - Kékmanó, a főnyeremény

Méhes György: Szikra Ferkó

Michael Ende: Momo

Timo Parvela - Virpi Talvitie: Miú Vau

Vajda Éva: Szása, a szibériai kistigris

Segít neki” kategória:

1. Vadadi Adrienn: Leszel a barátom?

„Segít neked” kategória:

1. Bruno Bettelheim: Az elég jó szülő - Könyv a gyermeknevelésről

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!