szerző:
MTI

Ötletpályázatot írnak ki az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új épületére és a Nemzeti Múzeum kertjére - közölte Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár egy keddi beszélgetésen.

Az Országos Széchényi Könyvtárat leghamarabb 2018 után költöztethetik el jelenlegi helyéről, a budai Várból. Hoppál Péter államtitkár szerint eldőlni látszik, hogy az OSZK a Nemzeti Múzeum mögötti Palotanegyedbe költözhet, az új helyszínről tervpályázatot írnak ki januárban.

Az államtitkár közölte, a költözésig biztosítani kell az OSZK számára a budai Várban a zökkenőmentes működés feltételeit és informatikai fejlesztésre is szükség van.

Hozzátette, hogy az archiválási raktárnak más helyszínen kell lennie, az önmagában 3,5 milliárdos épületet Budapest peremkerületében célszerű felépíteni 2018-ig. A költözés előkészítése a 2018-ig megvalósuló első ütemben elérheti a 14-15 milliárd forintot, a program akár 10 évig is elnyúlhat.

Hoppál Péter szerint a kormány döntött arról is, hogy a Nemzeti Múzeum kertjére ötletpályázatot írnak ki. Ettől azt várják, hogy kiderüljön, az építészek mit gondolnak ma egy modern nemzeti emlékhelyről, milyen funkciókat képzelnek el benne.

A tervek szerint 300 millió forintot különít el a kormány azért, hogy egy méltó múzeumkert jöhessen létre.

A kultúráért felelős államtitkár elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság megadta az engedélyt az előadóművészeti szervezetek társasági adóból (tao) történő további támogatására. Az Európai Bizottságnak a tao-rendszer működéséhez szükséges engedélye december 31-én járna le, ezért szükség van törvénymódosításra és egy kormányrendelet megalkotására. 

A beszélgetésen szóba került a Budapesten létesítendő Csontváry-múzeum terve is, amiről Hoppál Péter megjegyezte, hogy a következő öt évben ennek megvalósulását nem látja reálisnak. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!