szerző:
hvg.hu

Elhunyt hétfő reggel Michel Galabru francia színész. A magyar tévénézők elsősorban a hatvanas-hetvenes években forgatott csendőr-vígjátékokból ismerhették: ő alakította Jeromos Gabaj főtörzsőrmestert, és Louis de Funès volt az egyik társa, illetve időnként a felettese a sorozatban. Michel Galabru 93 évet élt.

A Le Figaro szerint a színészt álmában érte a halál hétfő reggel, mást egyelőre nem tudni halála körülményeiről.

©

Michel Galabru 1922. október 27-én született Marokkóban. A Wikipédián található filmográfia szerint 1948-ban forgatta első filmjét, és többször kamera elé állt még 2000 után is.

Itthon alig van olyan filmes csatorna, ahol ne vetítették volna már legalább egyszer a Saint Tropez-i csendőrökről forgatott retró vígjátéksorozatot. A francia riviéra kissé habókos csendőreinek főnöke hol Michel Galabru, vagyis Gabaj főtörzsőrmester, hol pedig egy másik komikus, Louis de Funès, vagyis Lütyő őrmester volt. A filmek poénjait a fanatikusok kívülről fújják már, valamiért mégis jólesik időről időre megnézni valamelyik részt.

Például azt, amikor nyugdíjazzák a csendőröket, de újra uniformisba bújnak, és hatástalanítani próbálnak egy nukleáris rakétát. A műveletet azonban kis híján megakadályozza egy nem várt féltékenységi roham.

A csendőrsorozat másik főszereplője, Louis de Funès 1983 januárjában hunyt el Franciaországban, 68 évesen. 2004-ben, 84 évesen hunyt el Jean Lefebvre, aki a magyar fordításban Fütyeszként emlegetett, a többieknél is kissé kelekótyább csendőrt játszotta. Nem él már a többi egyenruhás sem a sorozatból.

Idén lesz viszont 89 éves Claude Gensac, aki több részben is Lütyő feleségét, Ludovikát alakította. Májusban tölti be 77. életévét France Rumilly, aki a közlekedési szabályokra fittyet hányó apácát játszotta: Clothilde nővér mindig jó helyen, jó időben jelent meg autóval vagy motorral, és autóversenyzőket meghazudtoló módon volt képes célba érni.

Michel Galabru A bíró és a gyilkos című filmben nyújtott alakításáért 1976-ban elnyerte a legjobb színésznek járó César-díjat. Színpadon tavaly novemberig játszott, akkor fáradtságra hivatkozva le kellett mondania a szereplést. Élete utolsó éveit két haláleset árnyékolta be: 2014 októberében elvesztette testvérét, Marcot, aki író és színész volt, tavaly augusztusban felesége, Claude hunyt el Parkinson-kórban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!