szerző:
hvg.hu

Jean-Michel Basquiat képéért110,5 millió dollárt adtak New Yorkban.

A cím nélküli, koponyát ábrázoló alkotást vegyes technikával, akril és spray festékkel, illetve úgynevezett oil stickkel készítette az 1988-ban drogtúladagolásban elhunyt művész.

A festmény Yusaku Maezawa, egy 41 éves japán divatvállalkozó vette meg (telefonon jelentkezett be a mindössze tíz percig tartó árverésre), aki egy múzeumot szeretne nyitni Chiba otthonában. Tavaly szintén vett egy Basquiat-művet, igaz az csak 57,3 millió dollár volt.

Az amerikai művész, költő és zenész Basquiat először graffitiművészként lett ismert New Yorkban, karrierjére döntö hatással volt, hogy 1980 júniusában részt vett a The Times Square Show-n.

1982-re már rendszeresen voltak kiállításai, amikor találkozott Andy Warhollal. A „pop art pápájával” közös munkáik révén szoros barátságba került.

A hirtelen jött sikert nem tudta feldolgozni, a 80-as évek közepén már erősen drogfüggő volt. 1988-ban, 28 évesen kokain és heroin együttes túladagolásában halt meg.

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!