szerző:
hvg.hu

A Google kirúgta azt az alkalmazottját, aki egy belső memóban bírálta a cég sokszínűségi politikáját.

James Damore a Google egyik szoftvermérnöke volt, amíg úgy nem döntött, hogy egy tízoldalas belső használatra szánt jegyzetben kifejti a nézeteit a cég esélyegyenlőségi politikájáról. Damore többek között azt írta, hogy a Google elhallgattatja azokat, akik konzervatív politikai nézeteket képviselnek, és szerinte a nemi különbségeknek tudható be, hogy a technológiai szektorban kevés a női alkalmazott. A jegyzet végül nemcsak a Google alkalmazottjai körében terjedt, hanem nyilvánosságra is került.

Damore tízoldalas írásában azzal vádolja a Google-t, hogy elhallgattatja a konzervatív politikai nézeteit, és azt állította, a nemi különbségeknek tudható be, hogy a vezető pozíciókban és a technológiai szektorban kevés női alkalmazottal találkozunk. A memo az egész cégben szétterjedt, később nyilvánosságra is került.

Damore-t arra hivatkozva bocsátották el, hogy fenntartja a nemi sztereotípiákat. A férfi jelenleg a lehetséges jogorvoslatokat keresi.

A cég új sokszínűségért és integritásért felelős alelnöke, Danielle Brown körbeküldött egy közleményt az alkalmazottaknak, amelyben elítélte Damore nézeteit, és megerősítette a vállalat sokféleségről vallott szempontjait. A belső fórumokon több munkatárs kijelentette, egyetért Damore kirúgásával, nem kívánnak ilyen kollégával együtt dolgozni.

Az ügy kirobbanása után nagy visszhangra talált a vállalattól korábban távozott Yonatan Zunger vezető mérnök blogposztja, amelyben arról írt, nem lenne tiszta a lelkiismerete, ha bármely munkatársát arra kérné, dolgozzon Damore-ral. „El tudná képzelni, hogy olyan emberrel kell együtt dolgoznia, aki nyilvánosan megkérdőjelezte az alapvető képességeit?”

A Google-t korábban már érték vádak azzal kapcsolatban, hogy szisztematikusan hátrányosan megkülönbözteti a nőket. A vállalat tagadta a vádakat, és közölte, nincs különbség a két nem juttatásai között – viszont megtagadta, hogy kiadja a fizetési kimutatásokat. A legfrissebb adatok szerint a cég munkatársainak 69 százaléka, a technikai személyzetének 80 százaléka férfi.

A Google ideológiai nyitottsága épp a részvényesek legutóbbi ülésén vetődött fel, ahol az egyik részvényes kérdezett rá arra, hogy szívesen fogadják-e a konzervatív nézetű dolgozókat a cégnél. Azt a választ kapta, hogy senkinek nem lenne ezzel problémája.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!