szerző:
hvg.hu

A Ponyvaregényt, Az angol beteget, a Kill Billt és a Sikolyt is jegyző Harvey Weinsteinről eddig legalább tizenhárom nő állította azt, hogy zaklatta. Hárman közülük azzal is megvádolták, hogy megerőszakolta őket. Az egyikük Asia Argento olasz származású színésznő. Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow és Emma Watson is megszólalt.

Hatalmas botrányba keveredett Harvey Weinstein, akiről a The New Yorker is egy igencsak részletes cikkben azt állította: nőket zaklatott és erőszakolt meg. Egy 2015-ben, titokban rögzített hangfelvételt is közzétettek, amelyen beismerte, hogy fogdosta Ambra Battlina Gutierrez Fülöp-szigeteki-olasz származású modellt egy szállodában.

A lap szerint a producer erőszakosságáról hosszú évek óta terjengenek pletykák, de nagyon kevés olyan nő volt hajlandó megszólalni, akik elmondásuk szerint az áldozatai közé tartoznak. A cikk szerzője azt írta: a szövevényes történet tíz hónapos nyomozás után állt össze.

Asia Argento olasz színész és rendező sem akart beszélni erről, eddig. Azt állította: Weinstein és környezete szeret fenyegetőzni, a producer több embert ellehetetlenített már, és őt is ezzel fenyegette meg, ha eljárna a szája.

Eddig legalább tizenhárom nő állította Weinsteinről, hogy zaklatta. Hárman közülük azzal vádolták meg a producert, hogy megerőszakolta őket. Négyen azt mondták, hogy tapogatta őket, és szintén négyen állították: a producer mutogatta nekik magát vagy előttük maszturbált. A producerrel dolgozó személyek közül összesen tizenhatan állították, hogy látták erőszakosan viselkedni Weinsteint.

A New Yorker-cikkben két nő, Rosanna Arquette és Mira Sorvino állította: a karrierjük azután kezdett hanyatlani, hogy visszautasították Weinsteint.

A The New York Times kedden azt írta, hogy két világhírű színésznő is azt állította: fiatal korukban Weinstein zaklatta őket. Az egyik Angelina Jolie, a másik Gwyneth Paltrow.

Emma Watson, aki szintén dolgozott a producerrel, két tweetben együttérzését fejezte ki minden olyan személynek, legyen szó nőkről vagy férfiakról, akiket szexuális erőszak ért, és jelezte: abba kell hagynia a nők kizsákmányolását.

Weinstein korábban közleményben kért ugyan bocsánatot, mint írta: „ahogyan a múltban viselkedtem néhány kollégával, az sok fájdalmat okozott”. Ezután határozatlan időre szabadságra ment, csakhogy vasárnap este azonnali hatállyal elbocsátották a Weinstein Company nevű cégtől, amelynek névadója és társalapítója volt. 

A hvg.hu Weinstein hatalmas zuhanásáról szóló cikkét itt olvashatják.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!