szerző:
Németh Róbert

„A társadalomban alárendelt, kitaszított helyzetben élők” inspirálták a Kistehén Bocsánat című dalát, melynek klipjét először itt, a hvg.hu Kult rovatában lehet megtekinteni.

Kollár-Klemencz László a kilencvenes években az Andersen együttesben zenélt, később a Kistehén animációs kisfilmmel vált ismertté – ez utóbbi nyomán alakította meg azonos nevű együttesét, mely több tagcserén is keresztülment fennállása alatt, miközben Kistehén Tánczenekarból Kistehén lett. Az állandóságot Kollár-Klemencz képviselte, aki az évek alatt tagja lett a Budapest Bárnak és a Rájátszás produkciónak, írt könyvet is, de legutóbb például a dalszerző-éneklést a folkkal és a régizenével keresztező nagyszerű Rengeteg című szólóalbummal jelentkezett.

A Bocsánat című dal a társadalom peremén élőkről szó. „A dal egy refrénből indult, „ne haragudj, csak megkértelek, de bocsánat" – egy olyan ember mondata ez, aki a társadalomban alárendelt, kitaszított helyzetben él, ezt a helyzetet elfogadja, segítség nélkül változtatni ezen nem tud, de azt kéri a társadalomtól, hogy nézzék őt is embernek, hiszen ennyit ő is megérdemel”, mondja Kollár-Klemencz.

„Olyan társadalomban élnek ezek az emberek a margón túl, a lapról lesodródva, amelyben az emberek egy része azt az elvet támogatja, hogy annyit érsz amennyid van. Ez a társadalom eleve egy számára új fogyasztói kultúrát próbál elsajátítani, és még csak a kultúrátlan fogyasztás szintjén mereng, illetve a benne hosszú ideig felhalmozódott űr kitöltésére habzsol. Mindezt egy olyan választott politikai közegben, ahol minimalizálják az elesetteken és nélkülözőkön segítő civilek mozgásterét, és ahol a szociális háló nemhogy tágul, de csak nyomokban létezik”

A klip főszereplője Gelányi Imre, akit Hajdú Szabolcs több darabjában is láthatunk, Kollár az Ernelláék Farkaséknál címűben találkozott vele először. A videó operatőre Kollár-Klemencz felesége, Révai Sára fotóművész, akivel ez már a második közös munkájuk.

És akkor itt a Bocsánat:


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!