Önként a föld alá - bunkerhotelek a svájci Alpokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Svájc; különleges szállodák; alpok; bunkerhotelek; extrém szállodák; La Claustra Hotel; Sevelen Null Stern; Szent Gotthárd-hágó;

2050 méterrel a tengerszint felett, de mélyen a sziklás hegy szívében, egy katonai bunkerből alakították ki a 2004...

2050 méterrel a tengerszint felett, de mélyen a sziklás hegy szívében, egy katonai bunkerből alakították ki a 2004 nyarától üzemelő négycsillagos luxushotelt, egyben konferencia központot. A posztmodern „kolostor” (La Claustra) alkalmas hely a világtól néhány napra, esetleg heti elmélkedésre elvonulóknak, ugyanakkor a luxusról lemondani sem kívánóknak.

Fotó:

Olyanoknak szánta kitalálója, Jean Odermatt dizájner művész, akik a kő, üveg, fa (jelen esetben vörösfenyő burkolat) és a kifinomult fényhatásokat együtt akarják élvezni. A bunkerhotelt a külvilággal egy kétszáz méter hosszú alagút köti össze, csak ezen áthaladva juthatnak be a vendégek a fogadótérbe. A La Claustra összesen  4 ezer négyzetméteres területén 17 szoba, étterem, bár, SPA központ, konferenciaterem és könyvtárszoba található. Annak ellenére, hogy nincs televízió és mobiltelefon kapcsolat, a világgal összekötő internetes „köldökzsinórt” nem kell nélkülöznie a vendégeknek.

Egy barlangban alakították ki a bunkerhotel felettébb hangulatos fürdőmedencéjét. A szálloda ivóvízellátását hegyalatti források biztosítják. A földi finomságokról sem kell lemondania a hotel lakóinak, mivel a ház séfje az európai és a kínai konyha finomságaival gondoskodik róluk. Saját ásványvízzel, francia, olasz és osztrák borválasztékkal rendelkeznek. A hálószobák egyediségét növelik az ablakokat helyettesítő tükrök, amelyekben nemcsak a belső enteriőr tükröződik vissza, hanem a hegyi panorámát megörökítő grafikák.

Fotó:

Svájcban a La Claustra nem az egyetlen föld alatti szálláshely. Igaz, vele kategóriájában nem hasonlítható össze a Szent-Gallen kanton seveleni Null Stern Hotelje, amit a világ egyetlen „nulla csillagos” szálláshelyeként hirdetnek. Bármennyire meglepő, itt már egy hónappal előre foglaltak a helyek, pontosabban ágyak, ugyanis a csillag nélküli hotelben egyetlen nagy közös hálóterem van. Az eredetileg atomcsapás elleni óvóhelynek épült bunker egyszerre 54 vendég fogadására alkalmas.

A fürdőszobát helyettesítő közös fürdőt szökőkút, úszó virágokkal teszi hangulatossá. A televízió képernyőt itt egyetlen nagy kivetítő helyettesíti, ezen a kültéri kamera képei láthatók. Ez egyfajta ablak a külvilágra, mivel pár méterrel a föld alatt nincsenek a természetes fény bebocsátását szolgáló ablakok. A seveleni hotelben a szűkre szabott árak miatt – 9-13 dollár fő/nap, ami Svájcban olcsónak számít – minimális a szolgáltatás, de működik az ágyneművel való ellátás. A vendéget előre figyelmeztetik, ha melegvízzel akar zuhanyozni, akkor korábban kell felkelnie, mert később már csak hidegvízben mosakodhat. A másfél éve működő barlanghotel „nullcsillagos” belső terének kialakítására helyi művészfivéreket, Patrik és Franc Riklint kérték fel.

Sevelen polgármestere, Roman Zogg bízik abban, hogy a helyi rendezvények és síszezon tovább növelik majd a Null Stern Hotel iránti érdeklődést, amelyet a törvényelőírások szerint rendkívüli helyzetben 24 órán belül vissza kell alakítani óvóhellyé.

Tóth Sándor

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X