szerző:
hvg.hu

Rákérdeztünk olvasóinknál, hányra járnak munkába, és beigazolódott, hogy a budapestiek tovább alhatnak. Ám arra is fény derült, hogy melyik szakmában mikor kezdenek: a kreatívok és médiások hétalvók, az egészségügyi dolgozók viszont nem henyélhetnek.

"Próbálok fél tíz előtt megjelenni, és próbálok értelmes arccal benn ülni egészen ötig". Így válaszolt arra a kérdésünkre az egyik olvasónk, hogy hánykor kezd a munkahelyén. A többiek – 3268-an – konkrétabb időpontokat adtak meg abban a – nem reprezentatív – kérdőívben, melyből azt próbáltuk feltárni, hogy vidéken korábban kezdenek-e dolgozni, mint Budapesten? És bár a 8-as munkakezdés a leggyakoribb az egész ország viszonylatában (32 százalék), a budapestiekre szűrve kiderül, hogy több fővárosi csak 9 órakor kezd. A Budapesten és vonzáskörzetében élők 33 százaléka megy ugyanis kilencre, míg 28 százaléka nyolcra dolgozni. De vannak olyan hétalvók, összesen a fővárosban élők 10 százaléka, akiknek elég, ha 10-kor vagy 10 után esnek be a munkahelyükre.

©

Ehhez képest a vidéki városban, vagy községben élők 35,5 százaléka 8-kor kezd, körülbelül 10 százalék 7:30-kor, de sokan már előbb: 33 százalék 7-kor vagy még előbb. A 9 utáni kezdés alig jellemző vidéken, csupán 3 százalék jelölte be a délelőtti időpontokat.

A szakmai bontásból kiderült, hogy a média és kreatív területen a legjobb dolgozni, ha valaki szeret aludni. 46 százalékuk ugyanis csak 9-kor kezd, 18 százalék pedig 10-kor vagy még később. Az állami szférában viszont 8-ra kell járni, csupán 6 % mehet 9-re, de 16 százaléka pedig már hétkor kezd. Az egészégügyi alkalmazottaknak kell a legkorábban kelniük, a legtöbben – 35% – 7-re mennek a munkába, 28% pedig 8 órakor veszi fel a munkát.

Az is kiderült, hogy a munkakezdésben a legfőbb szempont az alvás: a legtöbb válaszadó szerint az a legjobb a későbbi kezdésben, hogy tovább lehet húzni a lóbőrt. A korai munkakezdésnél viszont releváns, hogy hamarabb el lehet szabadulni, illetve, hogy több időt lehet tölteni a családdal és barátokkal. De azt alig tapasztalják, hogy azért lenne jó későn kezdeni, mert akkor még lehet hivatalos ügyeket intézni, és a korai munkábajárás eseteben sem lehet kikerülni a csúcsforgalmat.

Válaszadóink 58 százaléka férfi, 49 százaléka budapesti, 30 százaléka vidéki nagyvárosban él. 41 százalék 26-35 év közötti, 20 százalékuk 36-45 éves. 42 százalék beér a munkahelyére 10-30 perc alatt, 30 százalékuknak viszont fél-egy órát is kell utazni reggelente, ami leginkább a Budapest vonzáskörzetében élőkre jellemző.

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebookon is!