szerző:
hvg.hu

Betiltottak egy oldalt, amin nyomon lehetett követni, hogy melyik európai városban mennyibe kerül egy terhességmegszakítás. A jogi érvelés szerint a magyar törvények tiltják a terhességmegszakítással foglalkozó cégek, intézmények, eljárások vagy eszközök hirdetéseit, reklámját, itt viszont szó sincs ilyesmiről.

Az Abortourism Utazási Iroda egy fiktív utazási iroda volt, valójában egy nonprofit szervezet, amit néhány képzőművészeti egyetemista vitt – a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület –, a PATENT Egyesült felügyeletével. A 444.hu szerint a magyar hatóságok betiltották az oldalt, melynek üzenete annyi volt, hogy a terhességmegszakítás és fogamzásgátlás ára néhol drágább, és korlátozhatja a nőket abban, hogy rendelkezzenek a saját testük felett.

Az oldalon nyomon lehetett követni, hogy melyik európai városban mennyibe kerül egy terhességmegszakítás. Semmilyen üzleti tevékenységet nem végeztek, egy figyelemfelkeltő, információs oldalról van szó.

©

A fővárosi kormányhivatal arra kötelezte az egyesületet, hogy szedje le a honlap tartalmát, az egyesület fellebbezett, a fellebbezést másodfokon elutasította a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

A jogi érvelés szerint a magyar törvények tiltják a terhességmegszakítással foglalkozó cégek, intézmények, eljárások vagy eszközök hirdetéseit, reklámját, itt viszont szó sincs ilyesmiről. A 444 szerint a határozat következő pontjában az áll: önmagában jogsértés a terhességmegszakítási lehetőségek ismertetése. A lap szerint ezzel szemben a törvény a reklámot tiltja, nem az ismertetést.

A betiltott oldalon olvasható NFH határozat szerint "reklámnak minősül az olyan közlés, tájékoztatás vagy megjelenési mód, amely valamely szolgáltatás igénybevételének előmozdítására irányul". Erre hivatkozva tiltják be az információkat közlő művészeti alkotást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!